Het Couvade syndroom: als de man zwanger is

couvade syndroom

Het Couvade syndroom: als de man zwanger is

Je hebt vast nog nooit van het Couvade syndroom gehoord en toch komt het heel veel voor. Er zijn zelfs mensen die beweren dat het bij wel 65 % van de papa’s to be voorkomt. Best veel, maar gelukkig hebben ze het niet allemaal in gelijke mate.

Het kan zijn dat mannen een van de zwangerschap kwalen van hun vrouw “overnemen”, bij voorbeeld ochtendmisselijkheid of hoofdpijn of rugpijn. Er zijn mannen die een opgezet buikje krijgen ( nee, niet van het bier ) En er zijn zelfs mannen die echt last van weeën krijgen als hun vrouw aan het bevallen is.

Het opmerkelijke van het Couvade-syndroom is, dat het over de hele wereld voorkomt, dat vond ik persoonlijk echt opmerkelijk. Je zou denken het is het gevolg van “wij  zijn  zwanger”, maar niets is minder waar, het bestaat al eeuwen en over de hele wereld.

Wat veroorzaakt het Couvade syndroom?

Er zijn voorhet Couvade syndroom natuurlijk heerlijk veel verklaringen te bedenken die in de psychologische hoek liggen.
*Het is aandachttrekkerij ( hij kan het niet hebben dat zij in het middelpunt van de belangstelling staat )
*Hij voelt zich schuldig dat zijn vrouw 9 maanden zich door de zwangerschap moet worstelen.
*Het is de stress van het aanstaand vaderschap.
*Het is de stress dat het leven voorgoed verandert.
* Er zijn ook mensen die beweren ( ik vind dat persoonlijk wel een leuke) dat de man jaloers is omdat hij zelf niet zwanger kan worden…

Studies naar het Couvade syndroom

Echter studies in Canada hebben aangetoond dat mannen inderdaad een hormonale verandering ondergaan als hun vrouw zwanger is.
Met name vindt er een verandering plaats met cortisol (het stresshormoon), testosteron, oestrogeen en prolactine. Deze hormonale veranderingen zorgen voor klachten die overeenkomen met zwangerschapskwaaltjes. Biologen denken dat deze veranderingen bij de man optreden om hem mentaal voor te bereiden op het vaderschap.
Het Couvade syndroom is dus iets wat je  best wel serieus mag nemen, alhoewel……na de bevalling is het over…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *