Een brief aan onze tiener

lang geleden

Lieve tiener. Het lijkt al heel lang geleden, correctie: het is al heel lang geleden, maar ik ben ook een tiener geweest.

Wat ik toen altijd dacht, was dat ik veel dingen anders zou doen later in mijn opvoeding als mijn vader heeft gedaan. In de praktijk denk ik dat ik heel veel opvoedingsgedachtes heb, die het zelfde zijn als die waarmee mijn vader mij heeft opgevoed.
Ik ben niet zo’n rebellerende puber geweest, die taak had ik overgelaten aan mijn zus ( en dat kon zij heel goed zonder mij )

Jij bent niet mijn eigen vlees en bloed want ik kreeg je immers cadeau toen ik een relatie kreeg met je vader. Elke dag ben ik dankbaar dat jullie twee mij accepteerden en nooit naar me hebben geschreeuwd : je bent mijn moeder niet.
Het klopt trouwens dat ik je moeder niet ben! Die rol wil ik ook nooit overnemen want jullie hebben maar één moeder. Wel hou ik wellicht net zoveel van je als je eigen moeder en maak ik me net zoveel zorgen om je.

Jouw basis van je opvoeding ligt in andermans handen en weet je wat nou zo lastig is?
Die opvoeding is totaal anders dan dat ik hem voor ogen heb. Daar kan jij natuurlijk niks aan doen. Ik realiseer me dat het voor jou wellicht wel verwarrend kan zijn. Het stimuleren van een veertien jarige om te roken kan ik niet bevatten. Ook schenken wij  in ons huis aan niet volwassenen  geen alcohol.
Bij ons geldt: ” zonder mobiele apparaten de nacht door brengen” en niet : “tot in de nacht op straat ‘zwerven” .” Ik snap wel dat je onze regels misschien stom of onrechtvaardig vindt, maar voor mij is het simpel. Het zijn onze regels en alle kinderen in ons huis moeten zich hieraan houden.

Hey, ik snap best wel als één van jullie eens aan het rebbelleren zijn. Vergeet niet ik ben ook jong geweest en ik heb veel gezien bij mijn zus (sorry zus).

Zou het je lukken eens kritisch naar jezelf te kijken?
Je leeft momenteel in een bubbel en alles wat fout gaat, ligt altijd aan de hele wereld maar nooit aan jezelf. Na veel ‘uitdagingen’ hangt school nog een zijden draadje. Verdorie daar zitten ook alleen maar mensen die jou het leven zuur maken.
Wie kan er nog tot je doordringen? Je ouders niet, je mentor niet, de maatschappelijk werker niet.
Je staat op het punt je toekomst te verklooien en wij moeten machteloos toekijken.

Ik weet dat dat de pubertijd zwaar is voor je, ik wil veel begrip tonen en je vooral mijn hand reiken. Als je mijn hand niet wil laat me weten wiens hand je wel zou willen?
Je beide ouders en stiefouders zitten met hun handen in het haar.
Je wil niet aangesproken worden op on-acceptabel gedrag en gooit je kont tegen de krib en loopt weg als het even moeilijk wordt.

lang geleden

Over paar jaren lachen we hopelijk hierom.

Jouw geluk ligt in je eigen handen al dringt dat nog niet tot je door.
Schoppen tegen de rest van de wereld zorgt niet dat de deuren voor je open gaan. De meeste deuren staan nu nog een kiertje maar gaan langzaam dicht.
Ik hoop dat er één hulpverlener tussen zit waarbij je jezelf durft te uiten en je je vertrouwt voelt.

Ga voor een mooie toekomst! Gebruik de middelen die je aangereikt krijgt van de vele mensen om je heen. Geloof me aub als ik zeg dat een opleiding heel belangrijk is. Voor de meeste mensen is dat een basis naar een zelfstandige toekomst. Je bent leerplichtig en dat is trouwens niet iets wat wij verzonnen hebben (maar waar ik wel achter sta).
Geniet van je jonge leven maar heb ook een beetje vertrouwen in je ouders.
Zij zeggen de dingen niet om je te pesten maar om je handvatten te geven in het leven.

Ik weet het voor nu ook even niet meer, ik laat het nu over aan de instanties die zijn ingeschakeld door de huisarts en school.
Life sucks en zeker dat  van een tiener  (soms)  maar die periode kan ook heel leuk zijn.
Creëer je eigen feestje (maar dan met cola) en geniet!

Hoe moeilijk ook maar ik ga het proberen los te laten voor nu.
Als jij zegt dat je me nodig hebt en me met respect kan behandelen dan ben ik er.

Love you !!

lees ook : de band met je kind 
en wil je een tienerslaapkamer inrichten? kijk dan op de gezellige site: go or no go.nl

lees meer van kaat Krabbelt http://kaatkrabbelt.nl/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *