Moet je ook een zorgverzekering voor je kind afsluiten?

,

Als je kinderen krijgt, moet je veel zaken regelen. Zo moet je je kind inschrijven in de basisadministratie van de gemeente en wanneer je kind ouder wordt, moet je een plekje in de kinderopvang zien te regelen. In dit artikel willen we je graag laten zien wat je moet doen om te zorgen dat de zorg die jouw kind eventueel nodig heeft, ook gebruikt kan worden. Het goede nieuws is dat je hier niet heel veel voor hoeft te doen. Het enige wat belangrijk is, is dat je zorgt dat je een zorgverzekering kiest die niet alleen bij de zorgvraag van jouw kind aansluit, maar ook bij die van jou. Waarom dit belangrijk is, leggen wij je graag uit.

Je kind is met jou meeverzekerd

Kinderen zijn tot hun achttiende levensjaar meeverzekert met hun ouders of verzorgers. Het enige wat jij moet doen is zorgen dat je je kind binnen vier maanden aanmeldt bij jouw zorgverzekeraar. Een speciale ziektekostenverzekering afsluiten is dus niet nodig. Wat wel belangrijk is, is dat jij bij het samenstellen van jouw verzekering rekening houdt met de zorgvraag van je kindje, maar ook met die van jou. Dat hoeft niet heel moeilijk te zijn. We gaan er vanuit dat je kind gezond is en dat het niet veel zorg nodig heeft. Moet het misschien wel speciale zorg gaan gebruiken, dan kun je hiervoor speciale aanvullende pakketten kiezen. Wij komen hier later op terug. De meeste zorg voor je kind wordt echter vergoedt door de basisverzekering. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je ineens heel veel meer moet betalen voor je verzekering omdat je een kind gekregen hebt.

Laat je verzekering aansluiten op jouw zorgvraag

Een zorgverzekering is niet voor iedereen gelijk. Iedereen heeft weliswaar een basisverzekering, maar daarnaast kun je nog extra pakketten aan je polis toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld een tandartsverzekering online afsluiten wanneer je je polis afsluit. Met deze verzekering draai jij zelf niet meer volledig op voor de kosten die je maakt bij de tandarts. Dat kan een behoorlijke slok op een borrel schelen want de kosten kunnen snel oplopen wanneer je iets hebt. Bovendien is het belangrijk dat je je kinderen regelmatig naar de tandarts laat gaan zodat zij een gezond en goed onderhouden gebit krijgen en houden. Voor jonge ouders is de tandartsverzekering daarom ideaal omdat het hele gezin ervan kan profiteren.

Kost het meer dan je kunt betalen?

Alhoewel de zorg die je krijgt vele malen duurder is dan de kosten die jij er daadwerkelijk voor betaalt, kan het moeilijk zijn om de maandpremies altijd te betalen. Heb jij een lager inkomen, dan kun je altijd zorgtoeslag aanvragen. Dit is een maandelijkse tegemoetkoming in je zorgkosten. Zo blijft de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar. Je kunt zelfs met terugwerkende kracht toeslag aanvragen. Je kunt dit doen door naar Mijn Toeslagen op de site van de Belastingdienst te gaan. Verandert je situatie niet, dan wordt je toeslag ook doorbetaald in het volgende jaar.