Verboden producten in je zwangerschap

wat mag je eten

Wat mag wel en wat mag niet en waarom:, wat zijn verboden producten als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap vliegen de voedingsadviezen je om de oren: sommige aanstaande moeders worden er wel eens ene beetje wanhopig en onzeker van. Wat mag je wel en niet eten?  Mag je soms wel dingen eten of mag het  nooit? Wat zit er dan in die voeding dat ik het niet mag eten? Om de zaken een beetje overzichtelijk te maken een lijst van afraders en ziekmakers, kortom verboden producten

Alcohol
Eigenlijk kan je alcohol maar het beste helemaal laten staan. Tot voor kort werd aangenomen dat een enkel glas geen kwaad kon. Of dat drinken na de derde maand, als alle organen zijn gevormd geen probleem is. De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum geven op basis van het meest recente onderzoek nu echt het advies om alle alcohol te laten staan gedurende de hele zwangerschap. En dat heeft een hele simpele reden: men weet niet precies hoeveel alcohol schadelijk is. En bekend is wel dat een kleine hoeveelheid al schadelijk kan zijn. Dus: better be safe than sorry!
Alcohol kan onder meer leiden tot: miskramen, vroeggeboorte, een lager geboortegewicht of ontwikelingsstoornis na de geboorte. Baby’s van moeders die erg veel drinken hebben soms het Foetaal Alcohol Syndroom  (FAS). Deze baby’s kunnen last hebben van misvormingen aan het gezicht, hart , ledematen en/of centrale zenuwstelsel. Word je allemaal niet vrolijk van.

Drop
Kun je rustig eten, maar met mate!! drop bevat  glycyrrhine, wat je bloeddruk kan verhogen.Je snap hem: als je een verhoogde bleoddruk hebt,is drop in eens wel een verboden product..Sorry !!

Geneeskrachtige kruiden
Tuin en keuken kruiden , die je gewoon bij het koken gebruikt zijn onschadelijk, maar pas op met kruidenpreparaten en homeopatische huismiddeltjes. Vermeld altijd dat je zwanger bent als je deze kruiden koopt, en overleg ook even met je verloskundige of huisarts als je ze wil gebruiken.

Kalebas, kalebaskalk
In de Surinaamse en Afrikaanse gemeenschap staat kalebaskalk bekend als een prima middel tegen ochtendmisselijkheid. Het wordt verkocht onder de naam  Mabele of Pimba. Helaas blijkt kalebaskalk veel te hoge concentraties metalen en dioxines te bevatten,die zelfs voor een niet zwangere vrouw al ongezond…Zet hem maar fijn weg bij de verboden producten

De Kattenbak behoort ook tot de verboden producten

Kattenbak verschonen
Veel katten zijn drager van de toxoplasmose-parasiet. Om besmetting te voorkomen is het echt heel verstandig dat een zwangere vrouw de kattenbak niet verschoont. Toxoplasmose behoort echt tot verboden producten. Met stip. Heb je niemand anders die het voor je kan doen, en zet je je kat liever niet de deur uit (begrijpelijk) draag dan plastic wegwerp-handschoenen en was na afloop van het verschonen je handen extra goed. Hou je van tuinieren? Draag dan tijdens je zwangerschap die zelfde plastic handschoenen. Veel katten gebruiken vaak de tuin als kattenbak. Of de tuin van de buren. Dus deze waarschuwing  geldt ook voor niet kattenbezitsters.
Wordt je door een kat gekrabbeld of gebeten? Ga dan onmiddelijk langs de huisarts. Ook bij een klein en/of oppervlakkig wondje.

lees ook: zwangerschap en contsipatie

of rare trek en vreetbuien

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *