eten voor twee

borstvoeding flesvoeding

Eten voor twee: moet dat ??

Zestien is ze alweer bijna. Het meisje dat van mij een moeder maakte en van mijn man een vader. Ik weet het nog heel goed, met bibberende knietjes zat ik op het telefoontje van de huisarts te wachten.
De huis tuin en keuken zwangerschapstest gaf niets aan maar toch was ik over tijd. De uitslag kwam en de assistente sprak de mij zo welkome woorden : “”Gefeliciteerd u bent zwanger!
Natuurlijk ben je blij als je een kindje wil en je raakt in verwachting. Maar tegelijk besef je ook heel goed. Nu ben ik nooit meer alleen voor mijzelf verantwoordelijk. Nu moet ik er altijd voor iemand zijn. En dat altijd begint nu.

Er groeit een kindje in je en hoewel het nu nog piepklein is, is het volop in ontwikkeling. Sterker nog, de belangrijkste ontwikkelingen vinden in die eerste periode plaats. Cellen zo klein dat je ze niet kunt zien, vormen de basis van wat straks jouw kindje zal zijn.

Goede voeding

Een kindje dat nu al goede voeding nodig heeft om te kunnen groeien. Eten voor twee is niet nodig tijdens je zwangerschap, maar ietsjes meer dan normaal mag wel.

Je moet namelijk niet alleen goed voor jezelf zorgen, al is dat natuurlijk ook erg belangrijk. Nee, je moet ook voor een klein mensje zorgen dat met je mee eet. Alles wat jij eet, komt via de placenta ook in je baby terecht. Alle goede stoffen maar helaas ook alle verkeerde.

Een paar dingen zijn voor jullie twee taboe tijdens de zwangerschap. Allereerst natuurlijk geen alcohol, of rauwmelkse kazen zoals camembert en brie, rauw vlees of halfrauw vlees en rauwe eieren. Ook roofvissen, zoals tonijn, zwaardvis, haai, snoekbaars en koningsmakreel mogen niet dit omdat ze teveel kwik kunnen bevatten.

Dit geldt ook voor paling uit Nederland, die niet in het IJsselmeer is gevangen. Lever en leverproducten worden afgeraden. Leverpastei mag wel, maar maximaal 1 boterham per dag.

Uitkijken voor

Waar je ook nog voor uit moet kijken is cafeïne en drop. Beiden mogen met mate. Teveel cafeïne kan de kans op een miskraam of een te laag geboorte gewicht iets verhogen. Drop kan, als je het teveel eet tot hoge bloeddruk lijden. Al met al dus best nog wel veel dingen die je niet mag.

Maar wat mag er wel en wat is er wel goed voor je kindje? Eigenlijk verschillen de adviezen voor zwangere vrouwen niet zoveel als de normale adviezen. Gewoon gezondeten. Voldoende volkoren boterhammen met mager beleg, voldoende fruit en groentes, gekookte aardappelen en wat vlees erbij.

Halfvolle of volle melk en melkproducten zijn erg belangrijk tijdens je zwangerschap omdat ze veel eiwitten, vitamine D en calcium bevatten en die stoffen heeft je kindje hard nodig om zo vreselijk veel en snel te kunnen groeien.

Vitamine D moet je ook extra slikken omdat je via voeding en zonlicht gewoonweg te weinig binnen krijgt.
Zoals ik al eerder zei, eten voor twee is niet noodzakelijk. Maar in de loop van de zwangerschap heb je wel een iets hogere inname nodig dan normaal. Probeer dat extra aan te vullen met gezond dingen, een extra boterham of een extra schaaltje magere kwark. Probeer de suikerhoudende snoepjes en koekjes te laten staan.

Aankomen tijdens je zwangerschap: oppassen met eten voor twee

Aankomen tijdens je zwangerschap doe je natuurlijk altijd, dat is ook goed, dat hoort zo. Maar denk nou niet, nu kan ik eten wat ik wil want dik wordt ik toch wel…. Het gewicht dat je aankomt tijdens een zwangerschap is gemiddeld zo’n 13,5 kilogram. Dat gewicht raak je na je zwangerschap ook wel weer kwijt. Maar ga je tijdens je zwangerschap extra snoepen en kom je flink aan, tja dan zul je na je bevalling toch echt wat gewicht overhouden.

Maar raak nou niet in paniek als je meer aankomt. Soms hou je ook vocht vast en ook dat kan op de weegschaal zichtbaar zijn. Bovendien, het ene lichaam is het andere niet. Bij sommige vrouwen zie je amper dat je zwanger zijn en anderen zijn tonnetje rond.
Hoe je er ook uit ziet, bedenk wel: Lijnen tijdens je zwangerschap is niet aan te raden. Bij de afbraak van vetmassa komen giftige stoffen vrij en die zijn schadelijk voor je baby. Wees gewoon trots op je lichaam. Binnen in jou groeit een kind en dat mag je zien. Eet gezond en kies bewust. Je hoeft niet voor twee te eten maar wel voor twee mensen te zorgen.

Lees ook : stoffen die je beter kan vermijden
Natasja Wildeman www.spruitjesenzo.nl

eten voor twee

eten voor twee

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. Baby, peuter, kleuter en voeding | Spruitjes en Zo! schreef:

    […] -eten voor twee […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *