Moet je kleuter zindelijk zijn als ze naar school gaat?

zindelijk op school

De vraag moet mijn kleuter zindelijk zijn, als ze naar school gaat, kan je heel makkelijk beantwoorden

Het antwoord is eenvoudig en duidelijk: Ja, je kind moet zindelijk zijn op school.

Kan een school een niet zindelijk kind weigeren

Op de site van de rijksoverheid kan je klip en klaar  lezen dat een school een niet zindelijk kind mag weigeren.
De gedachte erachter is goed te begrijpen: zindelijk worden is iets wat thuis moet gebeuren: de juf heeft 20 of meer kinderen onder haar hoede. Als ze 20 paar billen moet schoonpoetsen, komt ze ergens anders niet meer aan toe. En wie past op de klas terwijl de juf de billen poetst?

Hoe zindelijk is zindelijk op school

Natuurlijk, de soep wordt niet helemaal zo heet gegeten als ze wordt opgediend, wanneer een kind eens een ongelukje heeft, wordt het heus niet direct van school gestuurd! Elke kleuterklas heeft een doos of tas met (onder)broeken voor-het-geval-dat.
Heel vervelend zo’n geval-dat, maar geen kleuter overboord.
Het wordt pas problematisch als de kleuter echt niet zindelijk is en dat komt vaker voor dan je denkt.
IK lees Bij RTL dat tegenwoordig in op 5 tot 6 kinderen niet zindelijk is. Dat was veertig jaar geleden nog 1 op de 11 kinderen.

Wat doe je als moeder

Je snapt dat als een juf een klas met 20 kleuters heeft waarvan er een op de 4 niet zindelijk is, de juf dagwerk heeft aan plas en poep ruimen. Dat wil de juf niet en dat willen wij moeders ook niet.
Maar wat doe je als moeder, wanneer jouw kind nog niet zindelijk is, maar wel meer dan toe aan school?

De school kan er voor kiezen je kind toe te laten op voorwaarde dat ze iemand kunnen oproepen in geval van ongelukjes. Wanneer je thuisblijfmoeder/vader bent, is dat misschien nog wel te doen.
Maar ik kende een werkende moeder, die lang heeft getobd voor ze een stand-in had gevonden. En ik verzeker je het was geen leuke periode in haar carrière als moeder

Vinden de ouder dat je kind zindelijk op school moet zijn?

Tot mijn stomme verbazing is maar 31 procent van de ouders het eens met het feit dat een school een niet zindelijk kind mag weigeren. Natuurlijk is het een ramp als jij werkende moeder bent en je kind niet zindelijk, de bovengenoemde moeder had het echt zwaar. Maar je stuurt je kind toch niet naar school om een op-de-pot-plas-diploma te halen?

lees ook eens: Ons kindje wordt niet zindelijk of lees : het verschil tussen een kleuter en een peuter

2 antwoorden
 1. Kaat Krabbel zegt:

  Het lastige vind ik wel dat als je je kind niet zindelijk krijgt en je vermoed dat er een medische reden is dat je op 4 jarige leeftijd meestal nergens terecht kan. Kom maar terug als je kind 6 jaar is en niet zindelijk, eerder vonden artsen het niet zorgwekkend.
  En daar sta je dan als moeder zijnde, je kind mag niet meer naar het kinderdagverblijf en met een beetje pech is je kind ook niet welkom op de basisschool.

  Het is niet altijd alleen de “schuld” van ouders dat een kindje niet zindelijk is. Ik pleit meer voor een reikende hand en denken in oplossingen. Want ook het kind is er niet bij gebaat om keihard afgewezen te worden.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   zeker mag je van de school verwachten dat ze met je meedenkt. Maar het uitgangspunt moet zijn: dit valt niet onder de verantwoordelijkheid van de juf. ( ongelukjes daargelaten) Wellicht moet er bij artsen meer bewust zijn worden gewekt, dat het wel een probleem is, wanneer je kind niet echt zindelijk is op z’n 4de

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *