Als je kleuter niet luistert.

niet luisteren

Een kleuter die maar niet wil luisteren, het is een veelgehoorde klacht van ouders. 
Maar, kleine vraag, wat bedoelen we met die woorden. Bedoelen we de kleuter luistert niet naar wat ik zeg, dus terwijl ik iets vraag, blijft hij gewoon tv kijken. Of bedoelen we: hij luistert prima als ik zeg: die je jas aan, maar hij doet het lekker niet! 

Niet luisteren 

Nu denk je misschien: “ik hoef geen lesje Nederlands, ik wil mijn kind beter begrijpen”. Daarom is het juist belangrijk dat we weten waar we het over hebben. 
Laten we beginnen met het echte niet luisteren. Je kleuter besteed gewoon helemaal nul komma nul aandacht aan wat je zegt. 
Dat kan verschillende oorzaken hebben. 

 1) Het hier en nu 

Kleuters leven als geen ander in-het-moment, ze kunnen totaal opgaan in hun spel. Wij volwassen mensen kunnen daar eigenlijk een wel een voorbeeld aan nemen. Als wij toch eens met die concentratie konden studeren! 

2) Je maakt geen contact 

Situatie: je kleuter is lekker aan het spelen, jij komt de kamer in en roept: “ruim je rommel op we gaan zo eten” en je doet de deur weer dicht. Je kleuter ziet geen rommel…die is leuk aan het spelen. Het kan ook nog eens zo zijn, zie nr. 1 dat je boodschap niet goed is doorgedrongen. 

Wat kan je doen aan niet luisteren? 

Aan deze vorm van “niet luisteren” kan je heel veel doen, het is een kwestie van zorgen dat je even duidelijk contact maakt met je kind. Ga op je hurken bij hem zitten, als hij aan het spelen is, ga voor de tv zitten als ze tv kijkt; zorg dat je duidelijk in beeld bent, als je iets te zeggen hebt. 

Niet doen wat jij zegt 

Als je zeker weet dat je kleuter je heel best heeft gehoord, maar “gewoon” niet doet wat jij zegt, dan zijn er twee zaken waar jij op kan letten. 

1) Hoe vaak herhaal jij jezelf? 

Ja sorry, maar als jij het normaal vindt om tig keer te herhalen: ”trek je jas aan!!” Dan moet je ook niet verbaasd staan te kijken, dat je kleuter niet bij de eerste keer luistert. Hij weet toch dat jij het nog 10 keer gaat zeggen… 

2) De opdracht is te ingewikkeld. 

Zie hierboven: je maakt geen contact. Je opdracht: ruim je rommel op, mag voor jou heel simpel zijn, voor je kleuter is hij dat niet. Al is het alleen maar omdat al die spullen voor hem geen rommel zijn… 

Wat kan je doen aan niet doen wat jij zegt? 

Als je een vermoeden hebt, dat jij jezelf wel heel vaak herhaald, is daar een simpele oplossing voor. Tellen! Gewoon tellen hoe vaak jij zegt: “doe je jas aan” Zeg je het vaker dan drie keer? Dan is er werk voor je aan de winkel! Is de boodschap te ingewikkeld, probeer hem dan eens kleiner te maken. Om terug te komen op het voorbeeld in geen contact: maak contact met je kind en zeg: “we gaan zo eten, leg even alle knutselspullen op hun plek” 

Veel succes. 

lees ook : Brigit wil opgehaal worden uit Smalland

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *