Zo help je je kind om een vriendje te worden

vriendjes

Zo help je je kind om een vriendje te worden.

Vriendschappen, ook op al heel jonge leeftijd zijn enorm belangrijk voor ieder mens.
Vriendschappen brengen warmte, gezelligheid en veiligheid in het leven, en ook al zorgen ze op hun tijd voor boosheid en verdriet, ze zorgen ervoor dat we kunnen leren om ons staande te houden in de soms zo grote en ingewikkelde wereld om ons heen.
Onderschat nooit het belang van het hebben van vriendjes en vriendinnetjes!

Kinderen kunnen al op heel jonge leeftijd een hechte vriendschap ontwikkelen. Zo was mijn dochter zeer bevriend met een jongetje dat we allemaal Punkie noemden, omdat zijn haar altijd rechtop stond. De vriendschap, ze waren toen allebei twee jaar, bestond eruit dat ze naast elkaar speelden, allebei met een eigen speelhuisje. En tijdens het middagslaapje kropen ze als het even kon bij elkaar in bed. “Als het zo doorgaat”, zei de leidster van het kinderdagverblijf “dan zet je haar maar op de pil, dan kan ik deze verantwoording niet langer nemen” Het was een lief kinderdagverblijf: ze mochten gewoon stiekem bij elkaar kruipen.

Fases in vriendje worden

Kleine kinderen worden groot, dat betekent ook dat de manier waarop ze vriendjes worden en wat ze van elkaar willen, met de tijd verandert. En daarmee verandert jouw rol als ouder ook

Peuter vriendje

Peutervriendschap ontstaat vaak door alledaagse omstandigheden, peuters ontmoetten elkaar op de crèche, zoals mijn dochter en haar Punkie. Of omdat ze familie zijn, of in dezelfde straat wonen. En zo kan je er nog wel een paar verzinnen. Het zijn ook nog geen diepgevoelde vriendschappen, die van peuters. Het zijn meer “gemaksvriendschappen”

Kleuter vriendje

Kleuters zijn dol op hun vriendjes. Zij zijn alleen niet erg trouw in hun vriendschappen. Vandaag is het Piet en morgen is het Mary, overmorgen is het Farah en dan ….he dan is Piet ineens weer in beeld!

Tegen de tijd dat je kind ongeveer zeven jaar is, worden vriendschappen stabieler en diepgaander, maar dat betekent niet de peuter en kleuter vriendschappen geen betekenis hebben, integendeel. Je kind leert er enorm veel van en geniet ook van het spelen met andere kinderen. Het ziet er alleen soms niet op die manier uit in onze ogen.

Scheidsrechter spelen

De vriendschap tussen mijn dochter en Punkie was wel bijzonder en tartte de standaarden.  Zij zochten echt warmte en gezelligheid bij elkaar. Dat gaat verder als naast elkaar spelen. Normaal gesproken bestaat vriendschappen tussen peuters en kleuters veelal uit: ruzie maken en ruzie maken. Tenminste zo zien wij moeders het, zuchtend trekken we de kemphanen uit elkaar. En zuchtend leggen we WEEER uit dat je aan je vriendje moet VRAGEN of je met zijn schepje/auto/barbiepop mag….. En van ellende zet je maar weer de keukenwekker, allebei drie minuten…. Terwijl je dat doet, overweeg je misschien het spelen met vriendjes maar even in de ijskast te zetten. Tot de volgende eeuw of zo. Niet doen! Je bent juist heel goed bezig.

Een peuter kan nog niet zo heel goed verwoorden wat hij wil, en dus vraagt hij niet om het schepje.  Een kleuter is er ietsjes beter in, maar eerlijk gezegd, nog niet veel beter. Ze nemen de kortste route en PAKKEN wat ze nodig hebben. Voor hen is het probleem nu opgelost. Wat ze nog helemaal niet kunnen overzien, is dat het vriendje net zo graag met dat schepje/autootje/etc wilde spelen. Dat besef is er eenvoudig nog niet. Daar hebben ze jou voor nodig. Net zo als ze jou nodig hebben om te leren “omstebeurt” te doen en net zoals ze jou nodig hebben om te leren verwoorden wat ze voelen.
DUS: uitnodigen die vriendjes, en scheidsrechter blijven spelen (als ze dit bij Ajax toch eens wisten) en je zal zien: voor je kind 5 jaar is, is hij een echt vriendje geworden en slaat hij nog maar bij heel hoge uitzondering een ander kind met zijn schepje.

Lees ook 5 fases in vriendschap in een kinderleven 

8 antwoorden
 1. Lodi zegt:

  Hier hadden ze de eerste jaren ook best een beetje contact met een leeftijdgenoot bij de gastouder, wat me vooral opvat is dat de vrienden de eerste warenvan school heel hecht kunnen zijn, maar dan in groep 3-4 ineens over zijn.

  Beantwoorden
 2. Tineke zegt:

  Ik vind het altijd zo bijzonder om te zien hoe de interesse in andere kindeen er al vanaf hele jonge leeftijd in zit. Ik ben benieuwd wie de eerste vriendjes van mijn zoontje gaan worden.
  Liefs

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *