Zo help je je kind om een vriendje te worden

vriendjes

Zo help je je kind om een vriendje te worden.

Vriendschappen, ook op al heel jonge leeftijd zijn enorm belangrijk voor ieder mens.
Vriendschappen brengen warmte, gezelligheid en veiligheid in het leven, en ook al zorgen ze op hun tijd voor boosheid en verdriet, ze zorgen ervoor dat we kunnen leren om ons staande te houden in de soms zo grote en ingewikkelde wereld om ons heen.
Onderschat nooit het belang van het hebben van vriendjes en vriendinnetjes!

Kinderen kunnen al op heel jonge leeftijd een hechte vriendschap ontwikkelen. Zo was mijn dochter zeer bevriend met een jongetje dat we allemaal Punkie noemden, omdat zijn haar altijd rechtop stond. De vriendschap, ze waren toen allebei twee jaar, bestond eruit dat ze naast elkaar speelden, allebei met een eigen speelhuisje. En tijdens het middagslaapje kropen ze als het even kon bij elkaar in bed. “Als het zo doorgaat”, zei de leidster van het kinderdagverblijf “dan zet je haar maar op de pil, dan kan ik deze verantwoording niet langer nemen” Het was een lief kinderdagverblijf: ze mochten gewoon stiekem bij elkaar kruipen.

Scheidsrechter

Deze vriendschap was wel bijzonder en tartte de standaarden. Normaal gesproken bestaat vriendschappen tussen peuters uit: ruzie maken en ruzie maken. Zuchtend trek je ze als moeder uit elkaar. En zuchtend leg je WEEER uit dat je aan je vriendje moet VRAGEN of je met zijn schepje mag…..En van ellende zet je maar weer de keukenwekker, allebei drie minuten….Terwijl je dat doet overweeg je misschien het spelen met vriendjes maar even in de ijskast te zetten. Tot de volgende eeuw of zo. Niet doen! Je bent juist heel goed bezig.

Een peuter kan nog niet zo heel goed verwoorden wat hij wil, en dus vraagt hij niet om het schepje. Hij neemt de kortste route en PAKT het. Voor hem is het probleem nu opgelost. Wat hij nog helemaal niet kan overzien, is dat zijn vriendje net zo graag met dat schepje wilde spelen. Dat besef heeft hij eenvoudig nog niet. Daar heeft hij jou voor nodig. Net zo als hij jou nodig heeft om hem te leren “omstebeurt” te doen en net zoals hij jou nodig heeft om te leren verwoorden wat hij voelt.
DUS: uitnodigen die vriendjes, en scheidsrechter blijven spelen ( als ze dit bij Ajax toch eens wisten) en je zal zien: voor je kind 5 jaar is, is hij een echt vriendje geworden en slaat hij nog maar bij heel hoge uitzondering een ander kind met zijn schepje.

lees ook een vriendje komt mee

8 antwoorden
 1. Lodi zegt:

  Hier hadden ze de eerste jaren ook best een beetje contact met een leeftijdgenoot bij de gastouder, wat me vooral opvat is dat de vrienden de eerste warenvan school heel hecht kunnen zijn, maar dan in groep 3-4 ineens over zijn.

  Beantwoorden
 2. Tineke zegt:

  Ik vind het altijd zo bijzonder om te zien hoe de interesse in andere kindeen er al vanaf hele jonge leeftijd in zit. Ik ben benieuwd wie de eerste vriendjes van mijn zoontje gaan worden.
  Liefs

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.