Heeft jouw kind Sinterklaas stress?

sinterklaas stress

Heeft jouw kind last van Sinterklaas stress?? Dat is niet raar

Het is leuk Sinterklaas, cadeautjes, pepernoten die je om de oren vliegen, met het hele gezin liedjes zingen en een wortel in je laars stoppen, maar dat is niet voor alle kinderen zo.
Er zijn nu eenmaal kinderen die snel gestrest zijn, makkelijk van slag raken, al die drukte maar eng vinden.

Wat kan je doen om het voor jouw kind leuk te houden zonder Sinterklaas stress

Tip 1

Van stress word je moe en dat geld zeer zeker ook voor kinderen! Dus in deze tijd is het nog belangrijker dan anders, dat je kind goed en voldoende slaapt!  Dus: op tijd beginnen met het schoen zetten, doof zijn voor smeekbeden dat er nog Sinterklaas gekeken moet worden….

Tip 2

Jij doet het vast niet, maar zorg dat anderen het ook niet doen: dreigen met Sinterklaas! “Als je nu niet lief bent krijg je vast geen cadeautje !! ooohhh, dat ga ik aan Zwarte Piet vertellen hoor !!” Het staat garant voor stress. Zelfs ( en knoop dat goed in je oren ) als grapje. Een kind dat snel last heeft van stress, pikt het grapje niet meer op! Dus: voorkom Sintrklaaas stress en laar dreigementen achterwege

Tip 3

Ontken de angst van je kind niet, Zeg geen dingen als :”maar het is toch leuk?? Je krijgt toch een cadeautje”
Je kind vindt het op dit moment helemaal niet leuk. En – tenminste dat hoop ik voor je – je kleuter is nog niet zo materialistisch dat dat cadeautje nu het allerbelangrijkste in zijn leven is.

Tip 4

Duidelijkheid geeft rust! Vind je kind het eng om naar Sinterklaas te  gaan kijken? Dan spreek je af dat je het 10 minuten gaat proberen. En je belooft je kind: als je het na 10 minuten nog eng vindt, dan gaan we naar  huis. Zo verminder je echt eerlijk de Sinterklaas stress( ervaring spreekt hier )

Tip 5

Over duidelijkheid gesproken: spreek klip en klaar en superduidelijk af wanneer de schoen gezet mag worden.
En wijk daar niet van af!  Elke dag zeuren en elke dag dat gedoe of die schoen nu wel of niet gezet mag worden. Niet aan beginnen! Op het moment dat de goedheiligman het land invaart, bepaal jij hoe vaak er in jullie gezin een schoen bij de verwarming staat. Dat vermindert JOUW sinterklaas stress!

Tip 6

Nog meer duidelijkheid: Kleuters hebben weinig besef van tijd, de spanning kan daardoor enorm oplopen: Komt Sinterklaas nu en wanneer dan ?? En wanneer komen dan de pakjes??
Het kan helpen een grote kalender te maken: eerst afstrepen hoe lang je nog moet wachten voor de Sint in het land is. En dan de dagen tot 5 december. Dat kun je ook heel goed samen met je kind doen. Een mooie gelegenheid om het eens over Sinterklaas te hebben.

lees ook: 3 gouden tips om de kerstvakantie gezellig te houden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *