Hoe om te gaan met een negatieve kleuter

negatieve kleuter

Hoe moet ik nu toch omgaan met mijn negatieve kleuter? vroeg een moeder laatst. Altijd zo negatief dat kind, het is nooit eens goed. Wat doe ik dan toch verkeerd in de opvoeding?

Het is best voorstelbaar dat je als moeder heel onzeker wordt, van zo’n kleuter die bij alles zo haar bedenkingen heeft. Die nou nooit eens echt blij en vrolijk kan zijn omdat ze altijd wel een beer op de weg ziet. En dat is dan bepaalt geen knuffelbeertje….

Eigenlijk kan ik alle moeders die hier mee worstelen, onmiddellijk geruststellen. Jij doet niks verkeerd. En je kind ook niet. Er zijn nu eenmaal optimisten en pessimisten op deze aarde.
Jajaja, glas half leeg, glas half vol….je weet er alles van af?

Nee, niet echt. Je moet je goed realiseren dat optimisten en pessimisten op heel verschillende manieren naar de wereld kijken. Dat is geen keuze. Dat is gewoon hoe ze in elkaar zitten.

Een optimist heeft het gevoel dat  ze de goede dingen die haar overkomen, aan zichzelf te danken heeft. VB: natuurlijk vinden de andere kinderen mij aardig: ik ben ook altijd lief voor hen. Zit het een optimist niet mee, dan ziet ze dat als iets wat ze kan proberen op te lossen. Of als iets wat vanzelf weer over waait.

Maar een pessimistisch kind zit anders in elkaar: voor haar zijn goede dingen die haar overkomen, gewoon toeval. Iets wat vanzelf weer over kan gaan…
Gaan de dingen echt fout, dan verwijt een pessimistisch kind dat zichzelf en gaat ze er van alles bij halen…

Wanneer een optimistisch moeder een pessimistisch kind heeft, of omgekeerd, hebben we te maken met twee mensen , die elkaars taal niet spreken.

Maar, jij bent de moeder. En je legt je hier niet bij neer. Jij stelt de vraag: Hoe om te gaan met je negatieve kleuter? niet voor niks. Het antwoord is eenvoudig maar lastig in de praktijk te brengen:  Leer haar denkwijze begrijpen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *