Kwaaie kleuter? wat doe je eraan?

kleuter driftig

Kwaaie kleuter,het komt in de beste families voor…

Je kent het wel: gillen, schreeuwen, woorden gebruiken waarvan je niet wist dat ze ze kenden….krijsen op een niveau dat je je trommelvliezen vreest…. Je zucht: “daar gaan we weer…..”
Een ding kan ik je wel vertellen (en helaas weet je dat zelf ook allang) die gedachte gaat je niet helpen. Met dat in je achterhoofd hou je het echt niet gezellig. Maar wat dan wel? Wat moet je met een kwaaie kleuter?
Het kan je helpen als je beter begrijpt waarom je kleuter zo woest wordt.

DedDriftbuien bij een kwaaie kleuter.

Hoe beter je kleuter zich uit kan drukken, hoe kleiner de driftbui. En dat is heel begrijpelijk.
Kijk, wij zijn grote mensen, wij gaan niet met de kopjes gooien, ook niet als de computer al een uur lang maar niet doet wat –ie zou moeten doen…maar geef eens toe, je zou na zo’n uur toch graag willen gillen als een hyena en het hele servies aan diggelen gooien?
“ja” zeg je ”maar ik doe het niet” Precies! Wij hebben dat gedrag inmiddels afgeleerd en daar moet jouw kleuter nog aan beginnen. OKe , je snapt het gedrag nu beter, je weet dat je je zelf ook zo kan voelen, maar wat kan je nu doen om dat gedrag in betere banen te leiden, en liefst om het te voorkomen?

Moe

Soms is je kind gewoon moe, doodmoe, weinig geslapen, slecht geslapen, toch dat middagslaapje niet over moeten slaan…In zo’n geval kan je weinig doen (als het enigszins kan toch nog even laten tukken) maar je kan wel een ding laten: haasten. Haast werkt in zo’n geval averechts: ga in standje zeeeeer traag. Neem alles rustig, doe kalm aan. Je zal zien dat dat helpt om een kwaaie kleuter rustug te krijgen.

Neem het niet letterlijk

In een boze bui, kan een kleuter de meest vreselijke dingen roepen.Trek je dat niet persoonlijk aan. Kleuters leven in een heel klein wereldje, dat jij een opmerking als “nee!!! Jij moet dood!!!” verschrikkelijk vindt, dat beseffen ze echt niet. Trek je er op het moment van de uitbarsting ook niks van aan. ( weer zo’n gevalletje van je kan niets doen, maar wel iets laten). De volgende dag is er nog tijd genoeg voor een goed gesprek over wat je wel en niet kan zeggen tegen je moeder.

Wat kan je doen om een driftbui te voorkomen?

Afleiden:

Bij sommige kinderen helpt het prima om op het moment dat ze bij de broodafdeling staan te gillen dat ze een gebakje willen te zeggen: “o, kijk eens ze hebben hier lekkere krentenbollen, wil jij er een?” Of : “vandaag geen gebakjes, maar wil jij even de chips gaan halen?” Als jij zo’n kind hebt, dan ben je een bofferd! En maak dan fijn gebruik van de afleidingstactiek!

Humor

Er zijn ook kwaaie kleuters bij wie een grapje wonderen doet. En soms hoef je niet eens een cabaretier te zijn, dreigen met de kieteldood kan al een heel goede uitwerking hebben!
En als dat allemaal niet helpt: wacht dan tot de bui over is, blijf rustig en laat je niet gek maken. Heus het gaat allemaal over.

lees ook:een eigen willetje

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *