De ontwikkeling van je peuter 3 jaar bijna 4, het laatste kwartaal

de ontwikkeling van je peuter : bijna 4 jaar

de ontwikkeling van je peuter: bijna 4 jaar, je peuter is bijna een kleuter, over grapjes, driftbuien en jokken en de basis mijlpalen

Emotionele ontwikkeling van je peuter: grapjes

Ken jij een leuker geluid dan een het gegiechel van een drie-jarige? En het klinkt nog beter als jij de oorzaak bent van deze onbedaarlijke lachbui. Kleuters zijn dol op visuele grapjes en je hoeft geen Robbie Williams te zijn om ze ademloos aan je voeten te krijgen!
Zet je lolknop aan en wordt Wereld-entertainer. Draag je trui binnenstebuiten, doe je schoenen aan je handen en je wanten aan je voeten. Jij vindt je zelf misschien een tikje raar, maar je kind vindt je het einde. Iets “anders dan anders”, andersom, binnenste buiten, ondersteboven, naar achteren wat naar voren moet…geloof me, het is humor met een grote H.

En natuurlijk kan je als ouder hier ook wel eens een beetje gebruik van maken. Want speelgoed oprapen wordt natuurlijk een heel stuk minder saai als je het met je olifantenslurf doet (weet je nog wel ene arm door de andere?). Natuurlijk kun je vragen of je kind z’n schoenen aan wil trekken, maar kwaak het als een eend…probeer die lege boodschappen tas eens op te tillen, alsof er lood in zit…, In die grappen doet je kleuter graag met je mee. En de schoenen zijn aan, de tas opgetild, voor hij er zelf erg in heeft.

Endriftbuien

Driftbuien van je (bijna) kleuter kun je het best vergelijken met een zomerse bui. Plotseling en soms heftig, maar net zo vlug weer over als het begon. Het ene moment zit je gezellig samen ergens te eten, het andere moment begint hij te roepen dat hij naar huis wil.

Gelukkig voor jou, zijn de driftbuien nu veel en veel minder dan in die beroemde peuterpuberteit (dat wil zeggen bij de meeste kinderen), maar als ze de kop op steken, zijn ze nog steeds dezelfde uitdaging voor jou als ouder. En “fasten your seatbelts” ze kunnen nog wel een paar jaar aan blijven houden. Misschien begin je je al af te vragen of je een toekomstige tiran op de wereld hebt gezet. Wees gerust: het is de leeftijd.

De kans dat je kleuter ontploft om jou te manipuleren is klein. Het is veel waarschijnlijker dat hij explodeert uit frustratie. Meestal zijn zijn emoties hem dan gewoon even de baas. Angst, of afgewezen voelen, de onderbreking van het dagelijkse patroon, het zijn de bekende “triggers “voor dit soort uitbarstingen. Hoewel hij veel meer kan begrijpen dan twee jaar geleden, kan hij nog echt niet alles overzien, en barst dus uit in een driftbui als het hem teveel wordt.

Motorische ontwikkeling van je peuter: coördinatie

Als je kind niet alles kan wat een leeftijdgenootje wel kan, hoef je je echt geen zorgen te maken. Kinderen groeien nu eenmaal niet volgens een spoorboekje. Sommige kinderen hebben een betere coördinatie dan anderen, en dat blijft zo het hele leven. Pas als je merkt dat je kind een aantal basale mijlpalen van een vierjarige niet bereikt, wordt het misschien tijd om om hulp te vragen.

de ontwikkeling van je peuter : bijna 4 jaar
ontwikkeling peuter

Wat kun je als ouder doen

Een driftbui is niet prettig, naast schreeuwen, en om zich heen schoppen, kan je peuter gaan gooien en slaan. Er zijn er ook die hun adem inhouden tot ze blauw zien. Allemaal niet leuk voor een ouder om mee te maken.

Blijf kalm en wees je er goed van bewust dat je op dit moment niet met je kind kunt praten. En hoe harder je dat probeert, hoe bozer je kind zal worden. Oppakken en meenemen is ook eigenlijk geen goed idee (maar soms kan je niet anders) Ga naast je kind zitten en laat hem uitrazen. Het stopt eerder dan je denkt. Hoewel je voor je gevoel het liefst de kamer uit zou lopen om het hem maar zelf uit te laten zoeken, bedenk je dat je kind zich dan helemaal in de steek gelaten voelt.

Als je kind is gekalmeerd kun je wel met hem praten, moedig hem aan uit te leggen wat hem dwars zat. Wees terughoudend met straf, je kind doet het niet uit boos opzet. Dat wil niet zeggen dat je geen grenzen mag stellen of duidelijk moet maken dat er ook andere manieren zijn om het probleem op te lossen!!

de ontwikkeling van je peuter : bijna 4 jaar
ontwikkeling peuter

Emotionele ontwikkeling van je peuter: jokken

Als je kind nog niet tegen je gejokt heeft, dan ben je nu gewaarschuwd als dat binnenkort gebeurt. Ze kunnen glashard ontkennen die vaas omgegooid te hebben, zelfs als jij het zag gebeuren. Waarom doet je kind dat? Je zult blij zijn te horen dat het niet uit boosaardigheid is.

Als het incident een paar uur geleden was, zal hij het wel eens echt vergeten kunnen zijn. Het geheugen van 3-4 jarigen is nog erg kort, vooral met nare dingen. Of je kind begrijpt dat dit niet had moeten gebeuren, en wenst dus dat hij het niet had gedaan. En overtuigd zichzelf er van dat hij het ook inderdaad niet gedaan heeft! Kinderen van deze leeftijd staan emotionele pijn niet bij zichzelf toe, dus…ze herschrijven de geschiedenis. Het gebeurt als vanzelf en na een paar minuten zijn ze ervan overtuigd dat het allemaal echt waar is. Wel bewust liegen of manipuleren kunnen kinderen van deze leeftijd echt nog niet.

Dus…beschuldig ze er ook niet van. Ook niet (en vooral niet) als je weet dat hij het wel degelijk gedaan heeft. Zeg iets zoals: “ik zag dat je die vaas omgooide. Als zulke dingen gebeuren moet je het me meteen komen vertellen. En help me nu, maar even met opruimen.” Op die manier maak je duidelijk dat ze altijd alles aan je kunnen vertellen, wat er ook aan de hand is.
En dat is wat je als ouder wil.

de ontwikkeling van je peuter : bijna 4 jaar
ontwikkeling peuter

De ontwikkeling van je peuter: bijna 4 jaar Wat zijn de basis mijlpalen?

Motoriek

  • Een potlood vast houden tussen duim en vinger (dus niet meer in een vuist)
  • Een beker kunnen volschenken vanuit een pak of kan
  • Overhands gooien (hoeft niet raak te zijn)
  • Z’n bewegingen kunnen coördineren
  • Op één voet kunnen springen
  • Een blokkentoren kunnen bouwen van 8 blokken of meer

Taalontwikkeling

Dit is de leeftijd waarop je kind zo goed is in taal dat hij zelf de woorden gaat maken voor dingen waarvan hij de woorden nog niet kent. In veel gezinnen worden het gevleugelde uitspraken. Wat bedoelen we: een tandem wordt tweeling fiets, een aquaduct een waterbrug …. Dit is ook het moment om met boeken te beginnen met onzin rijmpjes zoals: ik ben de blauwbilgorgel, mijn moeder was een porgel. Kleuters vinden het echt leuk.

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *