Ik wil zo graag….een duur cadeau

Als kind droomde ik van een duur cadeau….

Ik heb een step, mijn step is blauw, hij kan wel 100 hoe hard kan die van jou?’
Ken je dat liedje? Dat werd vroeger, toen ik klein was, altijd gedraaid bij het kinderbommen (bewegen op muziek) op de camping waar ik altijd met mijn ouders kwam. Dit was mijn favoriete liedje. 
Ik droomde er altijd van om een eigen step te hebben, helaas heb ik die nooit gekregen. 

Ik vond het als kind jammer dat ik nooit een step heb gekregen (misschien nu nog steeds wel een beetje). Maar nu ik zelf moeder ben, begrijp ik des te meer waarom ik niet altijd alles maar kreeg wat graag ik wilde hebben; Het kost geld.
Een step is duur en hoe vaak gebruik je die nou?
Waarschijnlijk zal het je niet verbazen dat mijn dochter wel een step heeft.
Omdat ze daar zelf om gevraagd heeft? Nee, omdat mama dat leuk vond!
Sterker nog, er staan er wel 3 in de schuur, omdat ik die ooit, toen ik nog gastouder was, voor een leuk prijsje op de kop tikte.

De speelgoedgids valt door de brievenbus

Toen de speelgoedgids een aantal weken geleden in de brievenbus zat, ging mijn dochter van 6 meteen aan de slag om een verlanglijstje te maken. Alles wat ze mooi vind en graag wil hebben, daar werd een kruisje bij gezet. Maar ik heb haar ook uitgelegd dat Sinterklaas niet alles geeft wat er op haar lijstje staat, want: alles kost geld.
Het ene speelgoed is duurder dan het andere. En als je 1 duur cadeau wilt hebben, krijg je er verder niks anders bij.
Dan is het misschien leuker om meerdere kleinere en goedkopere cadeautjes te vragen i.p.v.  1 groot duur cadeau
Dat grote cadeau kun je dan beter onthouden voor als je jarig bent en het dan vragen aan papa en mama.
Ik geloof dat ze de hint wel snapte, want even later vroeg ze bij alles, wat het koste of probeerde ze het zelf te ontcijferen. En streepte ze weer wat kruisjes door bij cadeaus die aardig aan de prijs waren.

Je krijgt niet altijd een duur cadeau

Wat hebben kinderen  het makkelijk, dat je helemaal nog niet zo over geld hoeft na te denken. Papa en mama betalen het wel. Maar ze leren wel om te gaan met de teleurstelling als papa en mama iets niet willen of kunnen betalen.
Ik probeer altijd goed uit te leggen waarom iets niet kan, maar dat het altijd goed is om ervan te dromen. Misschien kan het over een tijdje wel of misschien is het juist zonde van je geld om zo iets te kopen en kan je het beter bewaren of uitgeven aan iets anders, waar je meer of langer iets aan hebt.
Een mooi moment om te beginnen met zakgeld? Zodat ze kan leren sparen voor iets wat ze graag wil hebben en de waarde leer van een duur cadeau ? Ik denk het wel.

Hoe oud was jou kind toen je begon met zakgeld en hoeveel geld gaf je dan?

12 antwoorden
 1. mario zegt:

  Wij hebben nog geen kinderen, maar als ik kijk naar mijn eigen jeugd dan leerde ik al vroeg de vaatwasser leeg te halen voor een gulden. Ik kon dan sparen voor een cadeautje. Wij zijn opgegroeid in een gezin die zeker wel geld had, maar toch geleerd dat niet alles maar kan. Ik speelde ook vaak met speelgoed van mijn broer en mijn broertje later ook.

  Beantwoorden
 2. Sherry zegt:

  Herkenbaar geschreven. Ik heb geen kinderen woom nog thuis geen partner. Maar als ik naar mezelf kijk. Ik wilde altijd en babyborn en een megabeer. Die kreeg ik niet. Ik had zoveel spullen in mijn huis. Dat mijn ouders zeiden kies een ding of niets. Eigenlijk best goed dat ze dat gedaan hebben. Ik wilde alles hebben. Ik had al zoveel in huis. Nu koop ik alleen dingen die ik nodig heb. Dat heb ik gelukkig vroeger van mijn ouders geleerd. Als ik naar veel van mijn vriendinnen kijk dan werken zij zich vaak behoorlijk in de schulden ze blijven maar kopen tot hun bank helemaal leeg is 🤣🤣

  Beantwoorden
 3. Wanda zegt:

  Ik kreeg vroeger ook echt niet alles wat ik had aangestreept en meestal met kerst (Sinterklaas hebben we maar heel weinig gevierd) wat kleinere cadeautjes en dan met mijn verjaardag een wat duurdere cadeau.

  Beantwoorden
 4. Francis | Mamazetkoers zegt:

  Mijn kinderen zijn nog te jong in mijn ogen (bijna 4 & 1,5) maar ik denk dat ik begin wanneer Ize 6 is. Vanaf die leeftijd krijg ik het volgens mij ook. Hoeveel? 0,50 cent ofzo? Hebben we het nog niet over gehad.

  Beantwoorden
 5. Melissa Schrijft zegt:

  Heb geen kinderen, maar zelf was ik altijd erg blij met kleine goedkope cadeautjes. Maar weet niet rond welk leeftijd ik zou zakgeld zou geven

  Beantwoorden
 6. Manon zegt:

  Ik kreeg vroeger geen zakgeld volgens mij, of in fases. Eigenlijk ben ik best verwend als kind, maar ik heb wel altijd de waarde van geld meegekregen.

  Beantwoorden
 7. Maaike | Travelbliss zegt:

  Haha met sinterklaas mochten ze altijd vragen wat ze wilden, maar kregen niet alles wat op het lijstje stond.. Ik ben met zakgeld begonnen met een jaar of 6 denk ik. Dat is weer even geleden 😉

  Beantwoorden
 8. Linda zegt:

  Mooi geschreven. Hier hebben ze ook wel dingen gehad die ik vroeger zelf zo leuk vond maar niet kreeg. Maar vaak vinden ze er niks an 😉
  De jongens krijgen hier geen zakgeld, maar klusjesgeld. Ze ruimen eens per week hun kamers en de woonkamer op voordat ze naar papa gaan, en krijgen daar dan geld voor. Zo leren ze ook meteen dat geld niet gratis is, en dat je er wat voor moet doen 😉

  Beantwoorden
 9. Mamaplaneet zegt:

  De geweldige reclames helpen natuurlijk niet mee. Het werk dat wij doen feitelijk ook niet. Toch vermaken kinderen zich uitstekend met minder.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *