Wat jij niet weet over kindertekeningen

tekenen

Over tekenen van een heleboel te vertellen, lees lekker mee

We vinden het toch altijd leuk om te weten hoe ons kind HET doet en of dat wel klopt met wat daarover is vastgelegd….
Dat geld natuurlijk ook voor kindertekeningen…Is jouw kleine een Picasso-in-de-dop, loopt hij lichtjaren voor op de andere kinderen in de peuterspeelzaal, of wordt het tijd thuis een ernstig met potlood en papier aan de slag te gaan, teneinde de achterstand in te halen?? .

Zonder dollen, bedenk het volgende over tekenen:

Ieder kind is anders en dus tekent ieder kind anders. Iedere ontwikkeling die in een schema is vast gelegd, is maar een schema en hoeft dus helemaal niet op jouw kind te slaan; jouw kind kan zich gerust met potlood en papier heel anders ontwikkelen dan in het boekje staat!

Als ik je nu nog niet afgeschrikt heb dan bij deze de 3 fasen van het tekenen voor kinderen van 1 tot 7 jaar.

De krabbelfase: van 1-3 jaar.


De naam zegt het al: er wordt gekrabbeld, de allerkleinste zijn nog niet eens bezig met tekenen in de zin van “een plaatje maken” , ze zijn alleen maar in de ban van dat potlood dat allemaal van de leuke figuren tevoorschijn tovert.
Op het moment dat ze wat ouder zijn, krabbelen ze soms wel iets bepaalds, dat weet je omdat ze je dat vertellen: “ik heb xxxx getekend, kijk maar”
Peuters tekenen vrolijk blaadje na blaadje vol met krabbels, die onderling niks met elkaar te maken hebben. Onderschat deze fase overignes niet!
Je peuter oefent zijn oog-handcoordinatie, zijn grove en fijne motoriek en….plezier in tekenen..

De herkenbaarheidfase:


Om het ingewikkeld te maken: deze fase loopt van 2 jaar tot 5 jaar.
Het is de fase van Kop-poters. Het soort kindertekeningen die we allemaal kennen: poppetjes die bestaan uit een heel groot hoofd met armen en benen. ( persoonlijk ben ik dol op deze tekeningen)
Deze fase heet niet voor niks de herkenbaarheidsfase: we beginnen voorzichtig te begrijpen wat ons kind wil tekenen. Opvallend is dat alle objecten nog los over het papier zweven. Niets staat vast en niets lijkt ook bij elkaar te horen.
Er wordt wel kleur gebruikt, maar dat hoeft helemaal niet de kleur te zijn die het object ook in het dagelijks leven heeft.Het is vaak gewoon de kleur die jouw kind erg mooi vindt.
Echt, deze fase is helemaal geweldig!

De schematiseringfase


Deze fase zet zo rond het vijfde jaar in en duurt ongeveer tot je kind 7 is.
Langzaam maar zeker, worden de tekeningen “echter, kloppender, gewoner” gras wordt groen en ze tekenen dat ook onderop het blaadje en de blauwe lucht komt bovenin.
Heel grappig in deze fase is dat kinderen enorm gaan herhalen. Hebben ze bv een mooie manier gevonden om een kat of mens of huis te tekenen, dan doen ze dat ook heel vaak hetzelfde.Oefening baart kunst…

1 antwoord
  1. Areyanna zegt:

    Het eerste wat een kind bewust gaat tekenen is een mens (vanaf 5 jaar). Het menselijk gezicht is het duidelijkst, omdat dat het belangrijkste is voor een kind. De armen en benen tekent het  rechtstreeks aan het hoofd. Zulke tekeningen worden ‘kopvoeters’ genoemd.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *