Als dreumesen ruzie maken

dreumesen ruzie maken

Als dreumesen ruzie maken.

Als dreumesen ruzie maken, dan vergaat horen en zien je. Wat heet, dan vergaat zo ongeveer de hele wereld. Vuurrode koppen, tranen die woedend uit bliksemde ogen schieten, haren die ineens niet meer in een hoofd, maar in een hand zitten, voeten die driftig en doelgericht schoppen…Als dreumesen ruzie maken, dan gaat het hard en fel.

Als moeder voel je je verschrikkelijk, hoe is het mogelijk dat jouw lieve, schattige dreumes, die daarnet nog lief met een vriendje zat te spelen, ineens veranderd in een krijsend en bijtend monster?? Wat heb je fout gedaan??

Wees gerust: je hebt niets fout gedaan, je doet het prima. Dit doet je dreumes helemaal zelf! En troost je, ookdit is een fase. Echt. Eerlijk. Geloof me.

Waarom maken dreumesen zo heftig ruzie?

Baby’s denken dat de wereld om heb draait (nou is dat ook wel een beetje zo) en als je kind dreumes is, heeft hij dat idee nog steeds….Helaas begint je kind meer en meer te merken dat de wereld niet altijd doet wat hij of zij wil. Dat er meer machten in het spel zijn…daar wordt je  dreumes heeeel ongelukkig van. En heel boos. En dat bedoel ik als ik zeg: het is een fase. Je peuter zal gaandeweg leren dat de wereld niet om hem/haar draait. En net zo langzaam leert je kind zich verplaatsen in een ander ( een peuter kan dat eenvoudigweg nog niet !) En dan, maakt je kind nog steeds ruzie, maar niet meer zo ongeremd en vurig.

Behalve dat het begrip van een dreumes tekort schiet, om met de frustratie dat het niet gaat zoals hij dat wil om te gaan, schiet ook de taalvaardigheid te kort en dat is een andere reden waarom dreumesen zo enorm agressief kunnen worden, ze hebben de woorden nog niet om uit te leggen waarom ze zo boos zijn. En dus delen ze een schop uit. Ook duidelijk ( zeker vanuit het standpunt van een dreumes

Wat kun je doen als dreumesen ruzie maken?

Je zou naar aanleiding van deze uitleg kunnen denken: ooh, dan laat ik ze maar lekker ruzie maken, over 2 jaar weten ze beter…

Dat is geen goed idee. Op die manier duurt het lang voordat je kind doorheeft hoe het niet moet.
Pak je kind op, blijf zelf rustig en zeg: “nee, je mag niet slaan, dat doet het andere kindje pijn”. Ook al snapt je dreumes daar op dit moment nog weinig van, na een tijdje dringt de boodschap door. Heeft je kind een ander kind echt pijn gedaan, troost dat kindje dan. Het is voor een peuter altijd fijn, als hij /zij het gevoel heeft dat een ouder achter hem staat.

Voorkomen

Het is een oud cliche, maar voorkomen is beter dan genezen. Als je merkt dat er tussen twee  dreumesen irritatie begint te ontstaan, zorg dan voor afleiding. Even wat drinken, even een verhaaltje voorlezen, even een snoepje laten uitzoeken, het helpt allemaal. Je zal zien, de dreumesen spelen daarna weer heel gezellig verder. Want weet je, ze willen helemaal geen ruzie maken….

lees ook: Spelen onderweg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *