Borstvoeding geven, wat nou als je dat niet wil? door Cynthia Poen

voeden

Cynthia over het voeden van je baby , momshaming en doen wat je denkt dat goed is

Ik zit heerlijk met een kop hete zwarte koffie door de krant te scrollen. Mijn oog valt op een artikel over ‘momshaming’. Driekwart van de moeders hebben tegenwoordig te maken met ‘momshaming’ lees ik. Huh? Volgens het artikel schijnen haatreacties op social media aan de orde van de dag te zijn, door een soort van moederbrigade. Ik zucht eens hardop, wat had ik het dan makkelijk toen onze meiden klein waren, niemand die er iets van vond op internet, want dat bestond gewoon nog niet (ja inderdaad, zo oud ben ik al ☺)

Nog diezelfde dag hoor ik een verhaal van een jonge vrouw die besloten heeft om haar kindje niet zelf te voeden, maar flesvoeding te gebruiken. De hele wereld viel ongeveer over haar heen zei ze, omdat ze die keuze fijn voor zichzelf maakte. Hoezo worden jonge vrouwen tegenwoordig met de nek aangekeken als ze niet zelf willen voeden. Is dit echt, denk ik dan? Want als we iets hebben geleerd de afgelopen jaren, is dat er geen klant en klaar format is voor dat moeder worden.

Eigen keuzes maken

Elke zwangerschap is anders, elke bevalling is anders en zeker elke moeder is anders. Dat is een vaststaand feit, en dat betekend dat iedereen daarin ook lekker zijn eigen keuzes moet maken. Ik ben fan, absoluut, van zelf voeden. En dat komt vooral omdat ik het heel erg geweldig vond om mijn meisjes zelf te voeden. Dat ging bij onze oudste wel met wat hobbels, en als je net moeder bent is dat dan een dingetje. Bij mij wel tenminste. Ik was drieëntwintig en een schaap nog, oprecht. Maar omdat ik het graag wilde, zette ik door, en lukte het. Ik vond het enig en heb er ontzettend van genoten.

Bij onze jongste ging dat voeden bijna vanzelf, maar vaak gaat alles makkelijker bij een tweede, zo was het bij mij wel in ieder geval. Want ik had al een keer geoefend ☺ En ik vond maar weinig fijner dan dat kleine lijfje dicht bij me te hebben, intens tevreden drinkend bij der mam, heerlijk. Ik had die voeding altijd bij me, en had er ook vooral heel erg veel van, ik wilde er wel vanaf. De zwangerschapskilo’s was ik in no time kwijt. Maar dat er ook genoeg moeders zijn die graag hun lijf terug willen snap ik ook, die willen geen polonaise meer aan hun lichaam. Of ze hebben niet voldoende voeding, of vinden het een worsteling, ook prima.

relaxte mama

Volgens mij is het echt het allerbelangrijkste dat je in al die hectiek van dat moeder worden, een relaxte mama kan zijn. Dat ontzwangeren en wennen aan een kleintje is al zo’n enorme stap. Als je je dan ook nog gedwongen voelt om zelf te voeden, terwijl je liever die fles geeft, geeft dat alleen maar extra stress. 

Ik hoop vooral dat elke verse moeder zich gesteund voelt bij de keuzes die ze maakt, welke dat dan ook zijn, want dat is alleen maar in het belang van het welzijn van haar kleintje en goed voor het welzijn van haarzelf. Laten we vooral dat ‘momshamen’ en het opdringen van adviezen lekker achterwege laten, wij hadden tenslotte allemaal de wijsheid ook niet in pacht. Toch?

Lees ook eens: Moedermelk maar niet van je moeder: de min in de Middeleeuwen

meer lezen van Cynthia Poen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *