Over gaatjes in de tanden, fles en borstvoeding

baby cariës

Over baby cariës, flesvoeding en borstvoeding, doen heel wat verhalen de ronde.

In principe is het allemaal heel eenvoudig, en bij baby’s gaat het niet anders dan bij grote mensen: zoet en niet poetsen, zorgt voor tandbederf

Al in 2017 is aangetoond, dat er een verband is tussen baby cariës ( gaatjes in de tanden) fles voeding en …borstvoeding op  verzoek.
Dat verband ontstaat pas als je kind ongeveer 1 jaar is  en tandjes begint te krijgen.
Voor die tijd hoef je je dus nog geen zorgen te maken.

Wat is het verband tussen fles voeding en tandbederf bij een baby?

 Heel eenvoudig: als je zoetigheid in de fles stopt, krijgen de ( beginnende ) tandjes een zuurstoot. Krijgen ze die vaak, met andere woorden, je baby drinkt hele vaak een beetje, dan kunnen de tandjes niet herstellen.

Tip 1
geef je baby lekker te drinken en daarna een tijdje niks.
Waarschijnlijk heb je al lezend gedacht: “ ja hoor, ik geef nooit zoete drankjes, dus ik hoef dit helemaal niet te lezen…” Dan stel ik je een gewetensvraag: ben je je ervan bewust dat in opvolgmelk (vanaf 6 maanden) suiker zit? Het heet maltodextrine. Maltodextrine is een meervoudige suiker en wordt vooral gewonnen uit maïszetmeel. Juist…..

Tip 2
als je kind tandjes krijgt begin je met poetsen. En na het tandenpoetsen wordt er niet meer gesnoept. En alleen nog maar water gedronken.

Is er verband tussen borstvoeding op verzoek ’s nachts en baby cariës ?

Ja, die is er. Geloof de praatjes die op internet rondgaan dat borstvoeding beschermt tegen tandbederf niet. Hou je aan de eenvoudige slogan: ‘s nachts  hebben kinderen alleen tandpasta met fluoride op hun tandjes, geen melk! Dus ook geen moedermelk. Wat veel mensen niet beseffen is dat natuurlijke suikers net zo slecht voor de tanden zijn als kunstmatige suikers.

zie je, het is allmaal niet zo ingewikkeld om baby cariës te voorkomen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *