Wist je dit over duim zuigen.

duim zuigen

Over duim zuigen is het laatste woord nog lang niet gezegd. Hier zetten we een aantal weetjes rond duim zuigen op een rij. Wedden dat je dit niet weet?

Bewust en  onbewust duim zuigen

De eerste 4 maanden is duimzuigen niet meer en niet minder dan een reflex. Ik heb het neer dan eens zien gebeuren  en jij vast ook: een lief klein babyhandje zwaait door de lucht..langs een babymondje. “hap”, zegt dat mondje. En tevreden sabbelt je baby op zijn duimpje.
Na 4 maanden heeft je kindje- de slimmerd – door hoe het werkt, en wordt er “bewust” geduimd.

Er zijn landen waar kinderen niet duim zuigen

In landen waar de moeder de kinderen voortdurend bij zich draagt,( Nieuw Guinea, Tanzania, India, Ecuador) en voedt naar behoefte, zijn duimzuigende kinderen schaars. Om niet te zeggen: daar bestaan ze niet.
Dit is een van de redenen waraom wetenschappers denken, dat een baby duimzuigt uit behoefte aan troost en veiligheid.

In de buik van mama

We hebben allemaal wel plaatjes gezien van een baby die in de baarmoeder tevreden op z’n duimpje zoog…Je kan dus zeggen: het duimen zit er al vroeg in. En dat klopt! Zuigen is een reflex dat we allemaal hebben. En je bay dus ook. En er is nog meer leuk nieuws: Er is een onderzoek dat zegt dat baby’s die in de baarmoeder al duimzuigen, intelligente kinderen zijn. Het is namelijk nog een hele toer voor een foetus die duim in de mond te krijgen!

Troost

Het is bekend dat duimen de hartslag verlaagt. Je baby wordt er dus gewoon rustig van. Misschien omdat het ze doet denken aan mama’s veilige warme borst? Wie zal het zeggen.
Er zijn onderzoekers die niet alleen zeggen dat duimen hetkind troost, maar ook dat de duimende koters, veel eerder en verder bij hun moeder vandaan gaan, dan de niet duimers. Als of het duimen ze een soort zelfvertrouwen geeft: zij kunnen los van mama zichzelf troosten. Of het waar is, weet ik niet: het klinkt niet onlogisch, vind ik.

Een op de tien volwassen…

Het schijnt dat een op de 10 volwassenen nog duimt. Dat lijkt mij best veel, maar ja mensen zullen wel niet duimen, waar anderen bij zijn. Alhoelwel..ik heb ooit een collega gehad die duimend voor de klas stond. Daar keek ik toch wel even van op, moet ik eerlijk zeggen….

Lees ook eens : een speciaaltje over spenen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *