Tocophobia: angst tijdens de zwangerschap

tocophobia

Tocophobia

Angst tijdens je zwangerschap, met een duur woord: tocophobia is eigenlijk heel gewoon. Als je in verwachting bent, kun je je ineens onzettend veel zorgen maken of je baby wel helemaal gezond zal zijn en ( bijvoorbeeld) geen afwijkingen heeft, die ondanks alle moderne onderzoeksmethoden niet aan het licht gekomen zijn. Je kan je zorgen maken over de bevallling, je kan je zorgen maken of jij die bevalling wel zult overleven. Zulke gedachten zijn heel beangstigend, maar volkomen normaal.

tocophobia

Tocophobia: angst tijdens de zwangerschap

Ook al is je zwangerschap nog zo gewenst en gepland, ook al kijk je nog zo uit naar de komst van je baby, tijdens je zwangerschap kun je heel bang worden. Soms zelfs zo bang dat het lichamelijke reacties oproept zoals hartkloppingen, hoofpijn, misselijkheid, diarree en uitslag.

Soms maken vrouwen zich zorgen over het geslacht van de baby, vooral als ze een partner hebben, met een sterke voorkeur voor een jongen of een meisje. Maar je kan je ook zorgen maken, of de baby op je lijkt ( vooral als je familie uiterlijke kenmerken heeft, die je liever niet doorgeeft). Het lijken misschien onozele zorgen, maar voor jouw zijn ze heel erg reeel.

Het is vaak niet makkelijk over deze dingen te praten, zelfs niet met je partner. Daardoor kan het gebeuren dat deze angsten zich in dromen manisfesteren. Bedenk je goed dat dromen over iets geen voorspellende waarde hebben. Het is heel eenvoudig jouw geest, die jouw angsten verwerkt.

Als je zegt dat je niks aan statistieken hebt, als het om jou als persoon gaat, dan heb je helemaal gelijk. Toch kunnen statistieken je helpen om rust te vinden en je angsten te verminderen. Dus probeer je te realiseren dat 95 van de 100 baby´s volkomen normaal en gezond ter wereld komen. De baby´s die niet volledig gezond zijn, hebben lang niet altijd levensbedreigende afwijkingen. Dank zij de moderne screening methodes zijn levensbedreigende afwijkingen zeldzaam geworden.

Lees ook Negatieve gevoelens tijdens je zwangerschap

tocophobia

.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *