Voorbereiden op de bevalling: zwangerschapsgym

zwangerschapsgym

Van alle cursussen die een vrouw voorbereiden op de bevalling, is – volgens mij tenminste – de zogenaamde zwangerschapsgym de meest populaire cursus. Wat kan je nu op zo’n cursus zwangerschapsgym verwachten?

Als ik naar het aanbod van die cursussen kijk, zie ik dat er de laatste 35 jaar geruststellend weinig is veranderd.
Laten we er eens naar kijken:

Wat houdt zwangerschapsgym in?

In groepen onder deskundige begeleiding

Zwangerschapsgym wordt altijd in kleine groepen gegeven, onder deskundige begeleiding. Deskundig wil zeggen: een fysiotherapeute of een bewegingsdocent. Persoonlijk vind ik het uiterst belangrijk dat de docente goed geschoold is en een erkend diploma heeft. Ik let daar ook op. Maar niet iedereen, hecht er waarde aan. Je moet dat voor jezelf uitmaken.

Oefeningen:

Je leert vooral hoe je weeën kan opvangen, hoe je je tijdens de bevalling kan ontspannen, hoe je moet persen. Omdat je lichaam tijdens een zwangerschap veel te verduren kan krijgen, leer je ook oefeningen om rugpijn, bekken klachten, nekpijn en dergelijke op te vangen.

Overige informatie

Tijdens de zwangerschap gymnastiek wordt ook veel aandacht besteed aan babyuitzet, kraamzorg regelen en dat soort zaken.

Alleen of samen

Je partner mag twee keer mee. De rest doe je alleen

Kosten van de zwangerschapsgym

Informeer allereerst even bij je zorgverzekering: zwangerschapsgymnastiek wordt vaak vergoed. Het is een beetje lastig te zeggen wat zwangerschapsgym nu exact kost, ergens tussen de 8 en 12 euro per les.

Wanneer beginnen met zwangerschapsgym?

Het beste begin je rond de 5de maand. Dan heb je nog alle tijd om je op de bevalling voor te bereiden. Bovendien begin je tegen die tijd ook wel te verlangen naar wat actie en wil je ook gewoon veel over je zwangerschap kletsen.
Begin je erg vroeg, is een deel van de kennis en oefeningen waarschijnlijk al lang weggezakt. (tenzij je het volhoudt dagelijks die oefeningen te doen natuurlijk) begin je te laat, haal je misschien het einde van de cursus niet.

lees ook eens : Hoe voorkom je lage rugpijn tijdens je zwangerschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *