het lievelingsspeeldoosje

speeldoosje

Het lievelings speeldoosje…..

Net zoals elk ander kind had ik vroeger een paar speeldoosjes. Een grote in de vorm van een televisie, waar mooie plaatjes langskomen. Uren kon ik daarnaar kijken en luisteren! Een kleine in de vorm van een geel vogeltje waarbij de vleugels en ogen op en neer gingen, dat vond ik geweldig. Alleen de muziek ervan was wel erg hard plus dat het liedje niet klopte met zoals ik “slaap kindje slaap” kende. Maar ronduit mijn favoriet was een klein rechthoekig apparaatje die je moest opdraaien en bovenin –héél klein- kwamen er een paar plaatjes voorbij. Dit was niet mijn favoriet vanwege het fancy uiterlijk, maar vanwege de mooie muziek die eruit kwam. Zachte, zuivere tonen die “raindrops keep fallin’ on my head” speelden.

In de 14e eeuw werd een eenvoudig eerste mechaniek ontwikkelt door een klokkenluider in Vlaanderen. De uitvinding van de speeldoos wordt toegeschreven aan de klokkenmaker Antoine Favre-Salomon te Genève in 1796. (Bron: wikipedia)Sinds die tijd heeft de speeldoos zich ontwikkeld.

Wat is een goede keus?

Wanneer je in de winkel komt en je ziet een stapel speeldoosjes, welke is dan een goede keus? Natuurlijk kijk je ook naar het uiterlijk en veiligheid, maar luister ook nauwkeurig. Want soms is er wel een toontje vals, terwijl hetzelfde doosje ernaast wel goed klinkt.

De heldere klank van het speeldoosje is aangenaam voor jonge kinderen. Je kunt je kind al vanaf het einde van je zwangerschap laten wennen aan een speeldoosje. Leg hem dan náást je buik, niet erop: je buik is een enorme klankkast, dan wordt het teveel herrie daarbinnen. Zet hem dagelijks aan op dezelfde tijd (toekomstige bedtijd?).

Door het speeldoosje in te zetten bij het slaapritueel krijgt het ritueel een heel duidelijke structuur. Wanneer de muziek aangaat, gaat mama of papa weg. Maar door het speeldoosje voelt het minder als alleen zijn; de muziek is nog bij je. Je kind komt op dit cruciale moment tot rust waardoor het in slaap kan vallen. Een goed slaapmuziekje heeft een rustig tempo, waardoor je kind ook rustiger wordt. En een goed slaapmuziekje is niet al te kort en heeft mooie heldere tonen.

Meer weten over speeldoosjes en de grote varianten daarvan? Ga naar museum Speelklok in Utrecht, al geweldig vanaf de peuterleeftijd om te bezoeken.

Zaterdagmiddag 23 maart vind daar ook het wereldrecord Speeldoosje draaien plaats, die ik organiseer vanuit Stichting Muziek op Schoot in het kader van Het Jaar van Muziek met het Jonge Kind: www.muziekmethetjongekind.nl (Volg ons ook op facebook of twitter: “muziek met het jonge kind”)

lees ook : muziek op schoot

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *