Sint in het land

sint

Natasja van Spruitjesenzo: Sint in aantocht.

Binnen enkele dagen is het weer zover, dan zet de goedheilig man weer voet aan wal in ons knusse Nederland. Voor veel kinderen natuurlijk hét feest van het jaar, met veel cadeautjes en veel snoep. En dat is nou net waar ouders zich vaak druk over maken, terecht overigens want tegenwoordig lijkt het wel alsof alles tijdens de feestdagen om eten draait.
Je kunt geen winkel inkomen of je ziet ze staan, de sinten en pieten, letters, muizen en nog veel meer, in allerlei vormen en snoepgoed.

Had je vroeger alleen chocolade letters met Sinterklaas hedendaags heb je ook letters van noten, smarties, spekjes, winegums en zelfs hondenbrokjes.…al zullen je kinderen niet zo snel om die laatste variant gaan zeuren.
Al met al is het aanbod overweldigend! Voor kinderen ook niet meer te overzien. Er is zoveel, je wilt het liefst alles hebben. Maar ja, dat kan natuurlijk niet.

Als ouder moet je de komende periode helaas regelmatig nee zeggen tegen je kind. Want bij iedere lekkernij klinkt het welbekende ´Die wil ik.¨
Kinderen houden niet van nee zeggen. Iets wat niet mag, wordt alleen maar extra aantrekkelijk. Denk maar eens niet aan roze olifantjes. Wedden dat ze nu al in je hoofd rondspoken.
Nee, roept ook weerstand op. Hoezo niet?! Nou dat zullen we dan nog wel eens zien. Het maakt opstandig.

Probeer daarom de nee-boodschap aan je kind anders te verpakken. Niet nee zeggen, maar wel nee bedoelen.
¨Ja dat ziet er lekker uit zeg, ik kan me voorstellen dat je die graag wilt. Dat zou ik ook wel willen. Misschien moet je die op je lijstje zetten voor Sint.
Op deze manier klinkt het al veel aardiger dan ¨Nee, die mag jij niet.¨
En af en toe mag het natuurlijk ook wel. Als Sinterklaas aankomt is het feest en daar horen pepernoten bij. Niet hele zakken vol, maar gewoon een handje vol.

Bij vieren hoort iets lekkers, zeker met de Sint

Sinterklaas is een feest en dat moet je vieren. En vieren dat gaat nou eenmaal vaak gepaard met wat lekkers erbij.
Maar eerlijk is eerlijk, eigenlijk duurt Sinterklaas maar één dag. Op 5 december vieren we namelijk het feest van Sinterklaas en niet de hele maand december. Je hoeft niet iedere dag pepernoten te eten, of marsepein. Bewaar dit soort snoep voor 5 december en beperk het gebruik er van in de weken ervoor.
Niemand kan ongelimiteerd snoepen, jij niet en ook je kind niet. Door het snoepen van al die lekkernijen toe te staan op afgesproken momenten, bijvoorbeeld de zaterdagavond, zorg je er ook voor dat die lekkernijen bijzonder blijven. Een uitzondering en extra lekker.
En tussendoor geef je je kind lekker een bakje worteltjes, want die horen ook bij de Sinterklaastijd. Immers het paard van Sinterklaas is er gek op.

Lees ook: Natasja van Spruitjesenzo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *