Hoe luisteren jonge kinderen naar muziek?

muziek met jonge kinderen: hoe luisteren jonge kinderen

Wij volwassenen zitten braaf stil als we naar een concert gaan. Maar hoe werkt dat bij een babyconcert?

Muziek met jonge kinderen

In deze tijd voor kerst rijd ik elke dag naar meerdere kinderdagverblijven om kinderen en hun pedagogisch medewerkers te verblijden met speciale kerstconcerten voor baby´s en voor peuters. Vooraf weet bijna niemand wat te verwachten. Daar komt een mevrouw met een dwarsfluit en nog een heleboel dikke koffers….Wat kun je daarvan verwachten?

Op een heerlijk vloerkleed en onder sfeervolle kerstverlichting liggen, zitten en kruipen de baby´s. Elke concert is er minstens één dreumes die zowat bij me op schoot kruipt om maar zo dicht mogelijk bij de muziek te zijn. Vandaag was dat een meisje die normaal heel eenkennig is; de leidsters waren blij verrast! Ik verras ze met fluitmuziek, klokkenmuziek en bijzondere klanken. De baby´s mogen halverwege vrolijk mee rammelen en trommelen op de zachte blokken die ze van me krijgen.

Dat is zo mooi aan jonge kinderen: die reageren met hun hele lijf op de muziek. Het ene moment zie je betovering, het andere moment wiebelbillen. Of ze zitten stil op schoot, maar het volgende moment kruipen ze vrolijk rond. Een kind dat speelt, rondkruipt of wandelt is net zo goed aan het luisteren als het kind dat stilzit. En dat is iets wat wennen is voor volwassenen, want dat mag dus gewoon!

Je kind thuis naar muziek laten luisteren

Hoe kun je thuis ook je kind naar muziek laten luisteren? Wanneer je kind rustig speelt, bijvoorbeeld met de blokkentoren, of het ligt rustig in de box en –heel belangrijk het is verder stil in huis dan is het een mooi moment om iets op te zetten voor je kind. Wees zelf rustig, geniet ook van de muziek en geef je kind de ruimte om te luisteren terwijl het speelt.

Heel mooie klassieke muziek voor kinderen is de Notenkrakers suite van Tsjaikovsky.

Voor oudere kinderen heb ik deze link naar het prachtige verhaal dat erbij hoort, want ook meer dan 100 jaar geleden werd er al muziek gemaakt voor jonge kinderen. Hier prachtig verteld met mooie beelden waarbij de muziek heel goed te beluisteren is:

En mocht je in de buurt van Delft wonen: op 23 december kun je zelf een babyconcert (0-18 maanden) of een peuterworkshop (18 maanden tot 4jaar) volgen met je kind. Alle opbrengst gaat naar Serious Request, Let’s hear it for babies! in de strijd tegen kindersterfte. Kijk voor opgeven en informatie op:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=DSaoDZ6hLM8

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *