Wat doe je als je kind een ‘apart’ cadeau wil?

apart cadeau

Wat doe je als je kind een apart cadeau wil?

We geven wat voorbeelden: Je dochter vraagt een bestuurbare auto of voetbalschoenen. Je zoon vraagt een pop of my little pony. Of je kind wil iets dat eigenlijk helemaal niet past bij de leeftijd. De meeste mensen vinden dat toch nog steeds een beetje apart. Geef je een apart cadeau of niet?

als je kind een apart cadeau wil, anders dan andere kinderen

Als je kind opeens iets aparts vraagt als cadeau, kun je het beste vragen waaróm je kind dat zo graag wil. Heeft iemand anders dat ook? Was het op tv te zien? Wil je dochter graag anders zijn dan al die andere meisjes, die wel met poppen spelen? Probeer eerst of je de oorzaak van die wens kunt achterhalen. Want als je kind eigenlijk een heel ander doel heeft, is het cadeau waarschijnlijk overbodig. Als het gaat om ‘anders zijn’, blijft die bestuurbare auto in een stil hoekje liggen. Een goed gesprek kan dan opeens tot een heel ander verlanglijstje leiden.

Sommige dingen zijn logisch

Als je zoon altijd al met roze pony’s speelt, is het niet gek dat hij ook het bijbehorende kasteel wil hebben. Als je dochter op voetbal zit, is het logisch dat ze een bal en nieuwe schoenen leuk vindt. In zo’n geval levert het gewenste cadeau vast uren speelplezier op.  En is het eigenlijk helemaal geen apart cadeau…. Vraag je bij een cadeau dus eens rustig af: gaat mijn kind hier lekker mee spelen? Is het antwoord ja, geef het dan gewoon. Ook al vinden anderen het nog zo apart.

Ben je bang dat je kind wordt uitgelachen in de klas om het cadeau? Dat hoeft geen reden te zijn om het niet te geven. Anders leer je het kind alleen maar dat uitlachen terecht is en dat het kind zich moet schamen voor zijn of haar droomcadeau. Je kunt wel vooraf even aan de juf vragen of de klas inderdaad zo hardvochtig zal lachen. Dan kun je desnoods iets anders erbij geven, dat wél in de klas in de smaak valt.

Je kunt niet van anderen verwachten dat ze iets geven waar ze zelf niet achter staan. Dat geldt tenslotte voor alle cadeautjes. Zet voor de zekerheid dus ook een paar andere leuke dingen op het verlanglijstje. Dan heeft iedereen een keuze.
En nog iets: waarom vind je het een apart cadeau? Welke vooroordelen heb je daar zélf over? Misschien is er wel helemaal geen probleem…

Lees veder Mijn kind: vrije tijd – Als de speelafspraak een veldslag is

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *