Mag jouw kind gillen?

gillen

over gillen, opvoeddillema’s en andere mensen….

Mijn zoon was vijf en zat in groep twee, voor tussen de middag had hij een vriendje meegenomen.
Vriendje gaf luidkeels te kennen dat hij hagelslag op zijn boterham bliefde. Ik boog me naar voren en fluisterde in zijn oor: “Johan, ik sta naaaaast je”.
Dochterlief, van 10 jaar oud, had voor de gezelligheid een vriendin meegenomen. Deze vriendin grijnsde breed en zei tevreden: “zo heb je het mij ook afgeleerd”

ik hou niet van gegil

Tja, ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik hou niet van gillen. Er zijn natuurlijk bepaalde vormen van gillen, die niet te vermijden zijn. Wanneer kind of hond zonder uitkijken de straat oversteken, bijvoorbeeld. Of als je echt, eerlijk waar, al vier keer hebt gezegd dat de rommel in de kamer opgeruimd moet worden…

iedereen verheft wel eens zijn stem..

Kinderen hebben dit soort momenten ook. Wanneer ze bang zijn, wanneer een spelletje erg spannend wordt, als ze boos zijn op elkaar. Maar dat zijn uitzonderingen. Gillen als normale manier van omgaan met elkaar?? Niet in mijn keuken.

zo’n pffffff moment

Ander voorbeeld: ik zit relaxed met vriendin op een terrasje. Over het terras en het autoloze plein driewielt een kleuter. Tevreden stuurt hij zijn fietsje om de tafels. Even later komt er een tweede kleuter bij. Het duurt seconden en ze zitten elkaar luidkeels gillend achterna.
Wanneer ze voor de derde keer om onze tafel cirkelen, vraag ik ze ergens anders te gaan fietsen.
Ik weet zeker dat ik dat vrij dringend vroeg…..(mijn geduld is namelijk bepaald niet oneindig).
Direct heb ik een boze moeder op mijn dak: “mogen die kinderen niet even lekker spelen of zo?????”

gillen

het verzoek niet te gillen

“Natuurlijk, maar mag ik mijn gesprek in alle rust kunnen voeren?” Met een blik op de moeder, slik ik de vraag in…
Afgelopen week las ik in de krant dat een speeltuintje in een wijk een bord met leefregels is geplaatst. Een daarvan is het dringend verzoek niet te schreeuwen en te gillen.

Witheet zijn een aantal moeders: hoe halen andere mensen het in hun hoofd, hun kinderen iets te verbieden. En ze organiseren een actie(tje) waarbij ze onder het bord lekker luidkeels gaan gillen. ZO ! dat zal ze leren.

wat heb je je kind dan geleerd?

Maar wat hebben deze moeders hun kinderen nu geleerd? Dat je van je af moet bijten. Niet dat je problemen samen moet oplossen….Wat gebeurt er met deze kinderen en moeders, als zij graag iets willen en de anderen gaan lekker keihard terugschreeuwen? Ik vraag het me af

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *