Een mobieltje op de basisschool?

mobieltje

Een mobieltje op de basisschool? Het lijkt wel of de hele wereld aan elkaar hangt van mobiele telefoons. En geen gewoon “verplaatsbaar” telefoontjes, nee een complete pc’s! Facebook, google alles zit er op en eraan.

De vraag op het forum luidde: op welke leeftijd krijgt je kind een mobiel, en waarom juist op die leeftijd?

Een poll leert ons dat de meeste moeders eraan beginnen als de middelbare school in zicht komt.

Dus eind groep 7, begin groep 8 ergens tussen 11 en 12 jaar oud in.

Dat wil niet zeggen dat een mobieltje niet eerder een wens van veel kinderen is, maar de ervaring van veel moeders leert dat die mobieltjes dan toch vaak thuis blijven liggen…

Is het verstandig, je kind al heel jong een mobiele telefoon te geven?

Er zijn moeders die vinden van niet: ze zitten al genoeg achter schermpjes. Dat is hun gevoel,maak dat niet erger door ze nog een scherm te geven. En wel eentje die ze altijd bij zich hebben..

En dan komen de verhalen los van kinders die niet meer samen op het schoolplein spelen, maar elkaar thuis spreken, op facebook…

Andere moeders menen juist dat je je kind jong een mobiel moet geven, om ze te leren hoe je met zo’n ding moet omgaan.

En dan zijn er moeders die het een geruststellend idee vinden dat hun kind hen altijd kan bereiken.

Wat dat laatste argument betreft: een kind dat nog niet toe is aan een mobiele telefoon zal hem ook niet gebruiken. “Waarom heb je me niet gebeld?” vraagt de ongeruste moeder. En ze ontmoet een heerlijke blanco blik….”oooooh , jaaaaa oooh mobiel……uhmmmm”

En pubers die we wel aan toe zijn, hebben op het moment suprême last van het volgende. Geen beltegoed, geen bereik, of een lege batterij. Mijn persoonlijke ervaring als moeder is, dat je voor je eigen gemoedsrust beter GEEN mobiel mee kan geven.

Voor de andere argumenten betreft: voor beiden valt wel het een en ander te zeggen, maar het zwaarst wegend lijkt mij het argument dat je als ouder je ogen niet kan sluiten voor de realiteit. En die is dat kinderen gewend zijn aan een wereld waarin we altijd en overal telefoon en internet tot onze beschikking hebben. Wij zullen ze niet alleen moeten leren daar mee om tegaan, we zullen ook zelf het goede voorbeeld moeten geven. Laten we eerlijk zijn: dat valt nog niet altijd mee. Kijk maar eens even om je heen.Wedden dat je binnen 24 uur minstens 3 voorbeelden van hoe het niet moet hebt gespot?

Lees verder Mijn kind: Opvoeding- Grote mensen zorgen voor kinderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *