Buiten spelen: Radicale maatregelen

buiten

Naar buiten !! en een beetje ……

Toen ik op de basisschool zat, woonden wij links van die school en de rest van de klas sloeg rechts af.
Tel daarbij op dat ik ook nog een “drukke” weg moest oversteken. En je snapt: de kloof tussen mij en mijn klasgenootjes was dieper dan de Rode Zee.

In mijn straat woonden nog een meisje dat een klas hoger zat als ik en een meisje dat naar de Protestantse school ging, maar die was stommmm…
Wat natuurlijk reuze stom was van mij, maar weet je veel als 6-jarige.

Lekker buiten spelen…

Je kan tellen lieve lezeres en je ziet: het aantal kinderen om lekker mee op straat te spelen, was erg klein, om niet te zeggen minimaal.
Ik kan je niet vertellen, hoe jaloers ik was op mijn nichtje in Bussum. Daar woonden ontelbaar veel kinderen in de straat. En die kwamen allemaal naar buiten om te spelen.
Niet verder vertellen, ik was helemaal niet zo dol op dat nichtje, maar ik vond de dagen dat ik in de grote vakantie bij haar kon logeren zo ontzettend heerlijk!

Het was vakantie: we deden niet anders dan buiten spelen, met een kleine onderbreking om te gaan eten. Mijn tante, stelde regelmatig uitjes voor: van mij hoefde het niet.

Wanneer ik nu lees dat een op de zes kinderen nooit buiten speelt, slaat de schrik me om het hart.
Want kinderen hebben kinderen nodig om buiten te spelen, dat weet ik uit ervaring.
Het heeft een sneeuwbal effect: eerst komt een kind niet opdagen, dan zijn het er twee, even later vindt de derde verstoppertje ook niet leuk meer en gaat liever zitten Candy Crushen…

Het is dus tijd voor radicale maatregelen. Ik stel voor dat alle moeders hun kinderen vanaf vandaag van half vier tot vijf uur, de straat op schoppen. Ze komen uit school, geef ze wat te drinken en een banaan en ..hop naar buiten!! Allemaal! Om 5 uur mag je er weer in. Ja ook als het regent, kinderen geven namelijk niks om regen.

Het klinkt een beetje hard, maar ik durf te wedden dat al die kinders als het vijf uur is roepen: “neeee, mmaham, nog heeeel even!”

Er zijn natuurlijk moeders die dit experiment niet aan durven, voor die moeders moet er dan maar een wet komen. Ja sorry, we moeten even streng zijn.
Ik zal met Mark Rutten gaan praten, alleen ik ben een beetje bang, dat Mark geen actieve herinnering heeft aan buiten spelen…

Lees ook: Al je kinderen hetzelfde behandelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *