Ben jij nr 1, 2 of 3? wat betekent je plaats in het gezin ?

plaats in het gezin

Je bent nr een of nr twee, of nummer drie…iedereen heeft een plaats in het gezin

Heeft de plaats in het gezin invloed op je intelligentie ?

Volgens Bernd Carette van de universiteit in Gent wel degelijk. In het gezondheidsmagazine Bodytalk legt hij uit waarom hij dat vindt

Kinderen, zo zegt hij, willen de aandacht van hun ouders, om daar zoveel mogelijk van te krijgen, bezetten ze een bepaalde plek in het gezin. ( zeg maar hun eigen hoekje)

Oudste kinderen bijvoorbeeld, kopiëren graag het gedrag van hun ouders, ze stellen zich makkelijk op als plaatsvervangende ouders voor de kinderen die na hen komen.

Eerstgeborenen zijn daardoor vaak gewetensvolle doorzetters die verantwoordelijkheid opnemen en georganiseerd te werk gaan.

Dus moeten de jongste iets anders verzinnen om een eigen hoekje te maken.

Dat zou verklaren waarom jongste kinderen zijn vaak warm, extravert zijn. En goed ontwikkelde sociale vaardigheden hebben.

Wat blijf er voor middelste kinderen over , vraag je je af. De middelste kinderen schipperen tussen kant en wal. Het zijn sterkere onderhandelaars en goed in empathie.

Intelligentie

Uit een heel ander onderzoek uit Noorwegen blijkt dat oudste kinderen , net ietsjes slimmer uit de tests komen als de volgende kinderen in het gezin. En die trent zet zich door, dus helaas voor nummer 10.

Zonder grappen : de grootte van het gezin heeft wel degelijk invloed op de score in intelligentie tests. En dat wordt verklaar uit het feit dat hoe groter het gezin , hoe minder aandacht er per kind te verdelen is van pappa en mamma

En ook hier speelt de plaats in het gezin een rol Eerstgeborenen zijn ook meer leergeoriënteerd (zich inzetten omdat men zichzelf wil ontwikkelen), terwijl degenen die later geboren worden eerder prestatiegeoriënteerd (aan anderen bewijzen dat men het kan) zijn.

Lees verder Mijn kind: Opvoeding- Een mobieltje op de basisschool

plaats in het gezin

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *