Vitamine D, waar zit dat nu in?

vitamine D

Even een vraagje over vitamine. Weet jij waar je vitamine D vandaan haalt?

Korte tijd geleden werden we opgeschrikt door berichten dat kinderen, zelfs als ze in de zon zitten, een tekort aan vitamine D hebben. Even een geheugen opfrisser: vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.

In de 18de eeuw hadden mensen en kinderen in de sloppen wijken last van wat ze de “Engelse ziekte ” noemden: kromgegroeide benen. Nu weten we dat het om een tekort aan vitamine D ging. In die sloppenwijken drong geen zonlicht door in de nauwe stegen. En laten we die vitaminen nu net uit zonlicht halen…

In welke voeding zit vitamine D?

Maar de zon schijnt niet elke dag, dus moeten we het  ook ergens anders vandaan zien te halen.

Vitamine D zit in vette vis zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren  deze vitamientjes, maar lang niet zoveel als vette vis. Het lichaam neemt trouwens die D het best op met een beetje vet.
Tip 1: veel jonge kinderen houden niet van vis ( hoewel ik een peuter had die dol was op haring)
Maar kinderen houden wel van smeersels. Dus: pluk een makreel uit elkaar, dat is even een werkje, en meng de makreelsnippers met een flinke klodder mayo! Zo!  Smullen!

In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie). In roomboter zit het van nature, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarine en halvarine. Ook aan kunstmatige zuigelingenvoeding wordt het volgens de geldende EU-richtlijn  toegevoegd (1 tot 2,5 microgram/100 kcal).
Tip 2 : eet gewoon lekker roomboter, daar zitten ook geen rare oliën en zo in. Het is wat duurder, maar zo veel gezonder en lekkerder…

vitamine d

De zon en vitamine D

Zoals gezegd, ongeveer 80 procent van wat we nodig hebben halen we uit de zon. Het schijnt dat er mensen zijn die bang zijn dat insmeren  met zonnebrandolie de opname van die zo nodige vitamine tegenhoudt. Dat is dus echt niet zo, ook met sunblock nemen we genoeg op! Smeren dus! Want je wil niet dat je kindje verbrand ( weet je hoe pijnlijk dat is >>>)

lees ook: een buikgriepje

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *