Wat mag een peuter niet –of met mate – eten

met mate eten

wat mag een peuter met mate eten wat mag een peuter niet eten?

Je peuter is een lekkere eter en eet graag met de pot mee. Dat is heel prima, maar er zijn wel een paar zaken die je in de gaten moet houden.
Kinderen tot 4 jaar, zijn extra gevoelig voor bacteriën en hun nieren zijn nog niet optimaal ingezet op het verwerken van zout.
Wat betekent dat in de praktijk?

Geen rauwe voedingsmiddelen.

Dus: geen rauwe vis (ook al kijken ze nog zo verlekkerd naar jouw haring), geen rauw vlees en geen producten van rauwe melk, of iets waar een ongekookt eitje doorheen wordt geklust. Dit behoort allemaal tot de categorie: gewoon niet
Dit is allemaal makkelijk te realiseren. In Nederland eten we niet zo veel rauw, hoewel de sushi in opkomst is.

Heel weinig tot geen zout

Geen zout, dat klinkt zo eenvoudig. Maar dat is het niet. Overal zit zout in en vaak veel.
Natuurlijk geef je een kind onder de 4 jaar geen chips, maar heb je wel eens gezien hoeveel zout er in kaas zit? Kies voor zachte, magere kazen voor een peuter. En weet je hoeveel zout in een potje kinder-groenten zit? Of in een lekker makkelijke kant-en-klaar maaltijd?
Zout met mate eten, dat kan bij een peuter, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is wel heel belangrijk. En niet alleen voor je peuter.

Met mate eten: vet

Ik noemde kaas al, als een te zout product, maar met name harde kaas is ook heel vet…En vet is nu en later niet het slimste wat je kan eten. Inmiddels heb je ook wel door dat de oude vertrouwde smeerworst, die peuters jarenlang op hun bammetje kregen, niet heel gezond is. Ze bevatten veel vet en zout en ze bevatten veel te veel Vitamine A. Teveel vitamine A is slecht voor je kind. Het kan de volgende klachten geven
Hoofdpijn
Misselijkheid
Duizeligheid
Vermoeidheid

Alcohol

Hahaha, zeg je, natuurlijk geef ik mijn kind geen alcohol! Maar heel veel moeders denken (ik dacht het ook) dat alcohol bij het koken verdampt.
Nou dat valt tegen (of mee, het is maar hoe je het bekijkt) Als je lekker stoofvlees, of stoofpeertjes maakt met een scheut wijn of port, moet je ervan uitgaan dat pas na 2 uur stoven, 90% van de alcohol is verdampt..

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *