Lust ik niet….lust ik wel?

lust

Mijn moeder vertelde wel eens het volgende verhaal:
Toen we net getrouwd waren woonden we in bij de familie P. Soms stond ik naars mevrouw P. bij de groenteboer. Hoe die vrouw boodschappen deed! “geeft u maar worteltjes. Oooh nee, die lust Jan niet. Doet u er maar een kropje sla bij. O wacht even daar heeft Anneke een hekel aan, doet u er ook maar wat sperzieboontjes bij…”

Mijn moeder nam zich heilig voor, nooit op die manier in de keuken te staan. (Het hielp waarschijnlijk dat ze niet dol was op koken). Maar goed, mijn zusjes en ik zijn opgevoed met de opvatting dat een mens at wat op zijn bord lag. Daar was niet eens gedoe over. Dat was gewoon zo. Niet lusten…het was zo ongemanierd…

Terug kijkend naar vroeger, denk ik dat mijn ouders een geweldig slimme strategie hadden. Kinderen voelen namelijk feilloos aan wat de zwakke punten van hun ouders zijn…En als jij als ouder al denkt “ik moet er geen strijd van maken, ik lust ook niet alles, wat ik ook doe, ik mag er geen strijd van maken als ze iets niet lust.”
Dan voelt je kind die ruimte en neemt hem zonder pardon in…

Begrijp me goed. Ik zeg niet dat je dreigend en scheldend boven het bord moet staan, het eten naar binnen proppend…Dat is het laatste wat helpt. En bovendien is dat heel ongezond voor de relatie met je kind. Het is ook nog eens Middeleeuws.

Ik bedoel dit: als ouder eet je smakelijk op wat op je bord ligt. Je kijkt naar je peuter en je gaat ervan uit dat die hetzelfde doet. En in negen van de tien gevallen gebeurt dat ook gewoon. Monkey does as monkey sees….

Toch een beetje gezeur aan tafel? Controleer als eerste hoeveel zoete (melk) drankjes je kind drinkt. Daar raak je namelijk heel vol van.
Als tweede, maak je niet druk dat dat bord niet leeg gaat, zolang er maar geproefd is. Je moet tien keer iets proeven voor je weet of je het lust! Dat kan je je kind ook vertellen, natuurlijk.

Lust je kind na 10 × proeven het nog niet? Zelfs wij mochten thuis een groente hebben die we niet lustten… Eentje he…wij moesten dus goed nadenken wat we echt vies vonden…

meer lezen over eten en niet eten? Lees dan Jij lust alleen de lekkere dingen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *