Praten met je peuter

praten met je peuter

Praten met je peuter?  Natuurlijk praat je met je peuter, dat doe je waarschijnlijk de hele dag. En dat is ook heel goed dat je dat doet, zo leert je kind, niet alleen de taal, maar ook communiceren. Wil je wat meer tips hoe je nog beter met je peuter kan praten? Wij hebben er 4 voor je.

kijk je peuter aan!

Het klinkt heel eenvoudig, maar kijk eens kritisch naar je eigen handelen. Hoe vaak praat je niet tussen de bedrijven door met je kind? Terwijl je de afwasmachine uitruimt, terwijl je even een apje stuurt, terwijl je met een vriendin staat te praten?
Dat is natuurlijk allemaal helemaal niet erg. Maar neem ook de tijd om je kind aan te kijken en echt met hem te praten.

Wees duidelijk!

Kinderen leven heel erg in het moment, dus als jij aan het einde van de dag vraagt : wat heb je op school gedaan, is dat voor een peuter een heel moeilijke vraag. Zeg bijvoorbeeld:” je was naar school vandaag, he. Weet je dat nog?  En weet je nog wat je gedaan hebt?”  Dat maakt het voor je kind veel gemakkelijker.

Weet je dat knuffels ook kunnen praten?

Soms vinden kinderen het niet zo makkelijk om te praten. Dat is helemaal niet erg. We kunnen niet allemaal even extrovert zijn. Niet elke peuter is een entertainer-in-de-dop.
Een manier om je kind op een spontane manier aan de praat te krijgen is om via een favoriete knuffel of pop te praten. Als de knuffel iets vraagt is er een goede kans dat jij wel antwoord krijgt, maar reken wel eerst op een geweldige giegel!

Praat altijd in hele zinnen!

Het is opmerkelijk hoeveel moeders in hele korte zinnen met hun kind praten. Niet doen! Blijf af!, eten! Straks!
Dat is niet alleen ongezellig, je kind krijgt zo nooit een uitgebreide woordenschat.
En als jij in van die korte kreten met je kind communiceert, dan moet je ook niet raar staan te kijken als je kind dat ook met jou doet….

lees ook: een vriendje komt mee

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *