de ontwikkeling van je peuter 3 jaar: de eerste 3 maanden

de ontwikkeling van je peuter : de eerste 3 maanden

De ontwikkeling van je peuter : de eerste 3 maanden

Wat kan mijn peuter van 3 jaar en drie maanden

Je peuters wereld groeit en wordt steeds groter: van de stoel van de tandarts tot de peuterspeelzaal. Wat meer besef van manieren begint op deze leeftijd handig te worden. En tegelijkertijd probeert een geduldige ouder hem nog veel meer nieuwe dingen te leren.

de ontwikkeling van je peuter : de eerste 3 maanden

de ontwikkeling van je peuter : de eerste 3 maanden

Wat mag je allemaal verwachten van de ontwikkeling van je peuter : de eerste 3 maanden

Zindelijkheid van je peuter.

De meeste kinderen zijn nu wel zindelijk (opnieuw, niet ieder kind is hetzelfde!), maar je kunt nog steeds rekenen op “ongelukjes”, zeker ’s nachts. Opmerkelijk genoeg is het voor jongens moeilijker ’s nachts droog te blijven dan voor meisjes. Bij sommige kinderen duren die ongelukjes ’s nachts nog een paar jaar. Maak je geen zorgen, de meeste kinderen groeien er vanzelf overheen.

Artsen vinden bedplassen pas problematisch rond het 6de jaar. Niemand weet wat de oorzaak van het in bed plassen is. Soms kunnen er duidelijk aanwijsbare oorzaken zijn, zoals een kleine blaas, een onvolgroeid zenuwstelsel of een hele diepe slaap. Emoties kunnen ook een oorzaak zijn. Als je kind ’s nachts ongelukjes krijg, nadat hij al maanden ’s nachts droog blijft, kan het zijn dat hij zich ergens druk over maakt. Maak je niet druk om die natte lakens, hoe rustiger jij eronder blijft hoe makkelijker het voor je kind wordt om er mee om te gaan.

Omdat bedplassen vaak erfelijk is, zijn er misschien nog wel wat vrolijke verhalen te vertellen van ongelukjes van mamma of pappa. En die kunnen natuurlijk ook heel geruststellend zijn voor je peuter!

Taalontwikkeling van je peuter:

Je hoeft nu niet meer te raden wat je kind bedoelt. Z’n uitspraak wordt steeds duidelijker en z’n beheersing van de grammatica is verbluffend! Je moet nu ruim twee-derde van wat je kind zegt, zonder moeite kunnen verstaan. Hij maakt nu langere zinnen (minimaal 4 woorden, vaak meer) en heeft een woordenschat van tussen de 300 – 1000 woorden. In ieder geval teveel voor jou om nog te tellen. Je “cabaretier in de dop” is dol op praten en zingen. Lange “over en weer” gesprekken zijn het kenmerk van deze leeftijd.

Eenvoudige vragen worden goed beantwoord en zelf vragen stellen gaat prima. Soms vind je peuter het antwoord minder belangrijk, als het gesprek maar doorgaat!! Op deze leeftijd kun je je kind ook hardop tegen zichzelf horen praten, om als het ware dingen “uit te zoeken”. En let op, zijn beschrijvingen van voorwerpen worden steeds beter. De auto wordt de grote auto en zelfs de grote rode auto. En ook werkwoorden kan hij nu goed vervoegen. Sommige klanken blijven nog een beetje moeilijk.

de ontwikkeling van je peuter : de eerste 3 maanden

de ontwikkeling van je peuter : de eerste 3 maanden

Emotionele ontwikkeling van je peuter: vriendschap

Is je al vriendelijk gevraagd of je een extra bordje wil neerzetten voor een denkbeeldig vriendje? Dan moet je niet raar opkijken, want bijna de helft van de driejarigen heeft wel een denkbeeldig vriendje. Dat betekent echt niet dat je kind nu eenzaam of onaangepast is. In tegendeel! Het blijkt dat kinderen met denkbeeldige vriendjes, later vaak heel creatieve, sociale mensen worden. Een denkbeeldig vriendje kan menselijk zijn, maar ook een dier. Meestal heeft hij een naam en een heel duidelijk eigen karakter. Voor een deel is hij een vertrouweling, maar ook een speelkameraadje en een beschermer.

En natuurlijk kun je hem zo af en toe eens lekker de schuld geven! Zo helpen denkbeeldige vrienden je kind grip te krijgen op zijn aldoor maar groter (en ingewikkelder) wordende wereld. Als je kijkt en luister hoe je kind met z’n denkbeeldig vriendje omgaat, kun je een aardig idee krijgen wat er in z’n hoofdje allemaal omgaat. Als het denkbeeldig vriendje erg bang is van monsters onder het bed, grote kans dat jouw kind dat ook is. Hoewel het verstandig is respectvol met het vriendje van je kind om te gaan, is het ook verstandig je niet al te veel met deze vriendschap te bemoeien. Je kind weet namelijk echt wel dat het vriendje niet echt bestaat, en het kan verwarrend zijn als jij er te veel in gelooft. Dus volg je kind, “speel” met hem mee, maar onderneem zelf geen actie. Denkbeeldige vriendjes verdwijnen meestal tegen de tijd dat je kind 7 is voorgoed van het toneel….

Je leven als ouder

Ouder zijn van een drie-jarige: het maakt je trots en wanhopig tegelijk. Je kind kan praten als de beste en z’n motoriek is ver voorbij de onhandigheid uit het 2de levensjaar. Daarom geloof je al snel dat je kind meer kan, dan het eigenlijk echt kan. Natuurlijk leert je kind elke dag bij, maar sociale en emotionele groei hebben nu eenmaal hun tijd nodig. Een drie-jarige denkt nog steeds dat de wereld om hem draait. En dat mag op deze leeftijd.

Lees verder de ontwikkeling van je peuter volgende kwartaal

de ontwikkeling van je peuter : de eerste 3 maanden

de ontwikkeling van je peuter : de eerste 3 maanden

meer info 

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *