Kunnen peuters samen spelen?

samen spelen

Kunnen peuters wel samen spelen, zuchten moeders soms, het lijkt eerder een veldslag….

Nou reken maar, dat peuters samen kunnen spelen, alleen in het begin nog niet zo goed. Maar je zal zien, naarmate je peuter ouder wordt gaat samen spelen steeds beter en leert je peuter echt om vriendjes te maken.

Wanneer is je kind een peuter?

We noemen een kind een peuter als hij twee wordt. Wordt je kind vier, dan hij is een kleuter geworden.
In de peuterperiode kan je een prachtige ontwikkeling zien van solo optreden naar samenspel.
We richten ons met z’n allen zo vaak op die driftbuien en het nee- zeggen van de peutertijd dat we vergeten om aandacht te hebben voor andere – en heel leuke kanten – van een peuter.

Samen spelen als je kind twee jaar oud is

Op deze leeftijd zijn kinderen nog ronduit egoïstisch. Nee niet schrikken , dat is niet omdat jij een slechte moeder bent, of je kind een rot karakter heeft. Een kind van twee jaar heeft gewoon nog niet de beschikking over heel gecompliceerde denkprocessen.  En om goed samen te kunnen spelen (of later goed samen te kunnen werken) zijn best lastige denkprocessen nodig. Je voorstellen bijvoorbeeld dat een ander kind ook dat rode kleurkrijtje kan willen…Onmogelijk, jij wou het toch???? Of dat een klap geven, jou geen pijn doet, maar het andere kindje wel. Hoezo? Jij gaf alleen maar een duw omdat hij aan jouw spullen zat…..

Peuters van twee jaar kunnen best samen spelen, maar dan wel naast elkaar en met ongeveer hetzelfde speelgoed. “Wat hebben ze daar nu aan ?”, zal je je afvragen. Nou ze kijken bij elkaar de kunst af. En dat vinden ze samen spelen genoeg.

Als je peuter drie wordt

Je peuter wordt langzaam wat ouder en wijzer en merkt dat hij best even kan wachten op dat potlood. Hij gaat het aardig vinden in plaats van vanzelfsprekend dat een ander kindje hem het potloodje geeft. Langzaam maar zeker begint je peuter te ervaren hoe prettig het is om een vriendje te hebben. Hoe je samen kan lachen en hoe je grote mensen kan foppen.
Is er een liever iets dan twee peutertjes die samen pret hebben?

Ik zou het niet weten.

lees ook eens: emoties bij peuters

en lees vooral ontdekkingstocht van Cynthia Poen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *