Een flexibele peuter?

flexibel

Hoe leer je je kind flexibel te worden?

Helemaal wanhopig kan je er van worden: eerst wil je puk niet naar de peuterspeelzaal, en als je er dan bent. Dan wil hij niet meer naar huis. Hetzelfde geldt voor het zwembad, een bezoek aan oma, en wat je verder nog maar kunt bedenken.
Gezellig is anders en soms heb je het gevoel dat je gewoon in de maling wordt genomen: hoezo ik wil niet naar het zwembad????? Als we er zijn ben je er niet uit te slaan! Hoezo niet naar oma??? Oma past elke donderdag op en je bent gek op oma!!
Realiseer je dat je kind je echt helemaal NIET in de maling staat te nemen. EN hij probeert je ook niet z´n wil op te leggen en hij is je al helemaal niet aan het pesten!

Soms is het gewoon allemaal heel veel voor een kind. Kinderen kunnen de week niet overzien, zoals wij. Weet je uk veel dat het vandaag donderdag en dus oma dag is??
En hij weet vaag ook wel dat hij het fijn vindt in het zwembad. Maar hij was nu net zo lekker aan het kleuren. Weet je uk veel dat dat zwembad niet op commando open is???
Kortom, als je je even verplaats in het leven van iemand die geen overzicht over tijd en plaats heeft. En die – meestal – tevreden is wat -ie aan het doen is en je begrijpt ineens waarom je uk iets niet wil…..En waarom hij zo flexibel is als die bekende ijzeren deur…
Kan je daar wat aan doen ?? Jazeker! Wachten ! Je kind wordt vanzelf groot.

Hoe krijg je je peuter flexibel?

  • Benoem de gevoelens van je kind, zeg bijvoorbeeld: ‘ja, dat is ook jammer, zijn we net zo fijn aan het zwemmen, moet je al weer naar huis.

  • Bereid je kind op tijd voor, vertel elke dag ’s ochtends en ’s avonds wat er gaat gebeuren.

  • Neem even de tijd bij wisselmomenten, laat je kind daar vertellen wat het heeft gedaan, speel even mee of laat je kind zien wat het heeft gedaan. Of wacht even tot een spelletje af is.

  • Oefen de dagen van de week en vertel (voor zover dat kan) steeds wat je kind op die dag gaat doen. Bijvoorbeeld: ‘vandaag is het donderdag, dan ga je altijd naar oma toe’.lees ook: praten met je peuter
  • zo krijg je je peuter vanzelf flexibel !

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *