Wanneer je dreumes niet wil slapen.

niet wil slapen

Herken je de situatie dat je kind als baby, lief en zoet en veel sliep? En nu de hummel ruim een jaar is, deze tijden voorbij zijn, omdat kindlief niet wil slapen, herstel: het vertikt te gaan slapen ??

Troost je: dat is normaal. Heel normaal. Maar daarbij nog niet minder vervelend. Want een dreumes die niet wil slapen kan zijn ouders tot pure wanhoop drijven. Eindeloos doorwaakte nachten, het is killing en geloof me: ik kan het weten.
En je uit ervaring mee geven: heus, op een dag is het over. Maar daar heb je nu niks aan: ik weet het.

Wat kun je doen als je dreumes niet wil slapen?

Eigenlijk moeten we zeggen: wat moet je NIET doen, als je dreumes niet wil slapen?
Op het gevaar af dat je moe opgeeft als loedermoeder-van-het-jaar: NIET toegeven.
Nee, je kind mag niet meer uit bed, nee, je kind krijgt geen verhaaltje meer en nee, dat slokje water heb je als gehad….

De dreumes weet het zelf niet meer


Het kan je helpen als je die loedermoeder staat te spelen die niet eens een slokje water gaat halen,  om je het volgende te realiseren. Dreumes weet zelf niet meer wat hij wil. Ook dat:’ik wil niet slapen’ meent hij niet echt..
Let maar op: ja vraagt: “wil je nog een slokje water??” Roept hij “neeeeeeeheee”. Twee minuten later hoor je hem huilen: “drinken…..”En dit kan je naadloos toepassen op: verhaaltje, liedje, schone luier…Je hoeft je dus echt helemaal geen rot moeder te voelen als jij gewoon een aai over de bol geeft en zegt: “lekker slapen lieverd” en gewoon weer weg gaat. Na 5 minuten, herhaal je dat ritueel.  De boodschap is kort en zeer helder: het is slaaptijd.

Hoe voorkom je “ik wil niet slapen”

Veiligheid is voor ieder mens altijd belangrijk, maar voor een dreumes is het nog veel belangrijker.
Je kind is op een leeftijd dat het veel hoort en ziet en voelt, maar al die emoties nog lang niet kan benoemen. Daarom is voorspelbaarheid voor een dreumes zo belangrijk!
Begin vanaf de tijd dat je dreumes zo’n dertien maanden is, met een vast  slapen-gaan ritueel.
Het maakt eigenlijk geen klap uit wat je doet, als het maar aan twee factoren voldoet:
1) het is elke avond hetzelfde
2) het is rustig.

Kortom:

Ik zeg niet dat je ik wil niet slapen problemen echt uit kan bannen. Maar je komt een eind met een rustig naar bed breng ritueel en een vriendelijk maar beslist toegeven aan gehuil na bedtijd, anders dan een aai over de bol.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *