9 gekke dingen die met je vagina kunnen gebeuren als je zwanger bent

vagina

Er kan met je vagina gedurende je zwangerschap van alles gebeuren in je vagina. Daar wordt weinig over gepraat daarom doen wij het.

Wat kan er veranderen in je vagina als je zwanger bent?

Van kleur verandering tot spataderen. Het kan allemaal. Negen maanden een baby dragen, kan van alles  veranderen in je vagina. De meeste van deze veranderingen zijn gelukkig onschuldig.
Als zwangere vrouw weet je heel goed dat op een zeker moment die baby, door je vagina naar buiten komt, maar er gebeurt “van onderen” veel meer dan je dacht.

Wanneer kan je veranderingen in je vagina verwachten.

In het eerste trimester van je zwangerschap zal je nog weinig veranderingen merken, ze zijn er misschien wel, maar je merkt er nog niks van. In het tweede en derde trimester van je zwangerschap, werden ze duidelijk. En soms zelfs vervelend.

Wat kan er allemaal gebeuren?

1. je vagina gaat jeuken…

Door een verhoogde afscheiding, door dat de pH-waardes in je vagina veranderen tijdens je zwangerschap kan het flink gaan kriebelen, daaronder…. Heel vervelende plek om met jeuk te zitten, je krabbelt er niet even discreet… Het is op zich een normaal verschijnsel, een jeukende vagina als je zwanger bent. Maar als het echt oncomfortabel wordt, praat er dan met je verloskundige over.

2. je vagina wordt blauw…

Normaal is je vagina mooi roze, maar met een baby aan boord verkleurt ze naar blauw of een blauwachtig paars (als je alles wil weten: het heet Chadwick’s teken) Die kleur verandering kan een van de eerste signalen zijn dat je zwanger bent. Al in de eerste 6 weken kan je vagina een andere kleur krijgen als gevolg van de toegenomen bloedtoevoer naar je baarmoeder.

3. je kan bloeden in je vagina

Tijdens je zwangerschappen ben je bevrijdt van ongesteld zijn, maar dat betekent niet dat je in de eerste drie maanden geen bloed kan verliezen ( het stelt je misschien gerust te weten dat dit bijna de helft van alle zwangere vrouwen overkomt) Negen van de tien keer is het iets waar je je helemaal niet druk om hoeft te maken. Toch is het wel verstandig je verloskundige of huisarts hiervan op de hoogte te stellen! Normaal gesproken is het bloeden een gevolg van  het innestelen in de baarmoeder en het ontstaan van de placenta. Het kan ook het gevolg zijn van een schimmelinfectie.
Wanneer je niet alleen bloedverlies hebt, maar ook pijn, dan moet je onmiddellijk je arts bellen.

4. spataderen in je vagina

Helaas, die nare dingen komen niet alleen op je benen terecht, maar ook in je vagina. Het bestaat echt: vaginale spataderen….. Dat dank je aan een combinatie van een verhoogde bloedtoevoer en een vergrote baarmoeder, die op de aderen in je onderbuik drukt en (vlak ze niet uit) de zwangerschapshormonen!! Ongeveer 10 procent van de zwangere vrouwen ontwikkelt spataderen in haar vagina. Meestal in de vijfde maand van haar tweede zwangerschap. En (we willen je niet bang maken) het risico loopt op met elke volgende zwangerschap. Het goede nieuws is, dat spataderen in je vagina ongeveer 6 weken na de bevalling verdwijnen. Nu heb je daar niet zoveel aan als je nog zwanger bent.
Je kan de pijn gedurende je zwangerschap verlichten met warme baden en je voeten zoveel mogelijk omhoog houden, blijf in beweging en vermijd periodes waarin je lang moet zitten of staan.

5. je kruis voelt opgezwollen

Al dat extra bloed dat door je vagina circuleert, kan er voor zorgen dat je het gevoel hebt dat je kruis heel vol en zwaar is. Plat gezegd: je hebt een hele bolle kut. Dat is het niet echt (je vagina wordt niet groter of dikker ) Maar het voelt zo. Soms is dat helemaal niet zo erg omdat het je gevoeligheid op die plek vergroot. We bedoelen te zeggen: je kan er een heerlijk orgasme door krijgen.

6. vaginale winden

Er is nauwelijks literatuur over, maar serieus, je vagina kan scheten laten. Wat gebeurt er dan: een beetje lucht komt vast te zitten in je vagina, op een gegeven moment zoekt dat een weg naar buiten en…maakt een: ik-liet-een-vette- scheet geluid.

Niemand weet echt hoe het komt, het is volkomen ongevaarlijk. Maar gênant. Dat wel. En het is ook een raar gevoel…. (ervaring spreekt)

7. schimmelinfecties tijdens je zwangerschap

Zwangerschapshormonen kunnen zorgen voor een overvloedige groei van de natuurlijke bacteriën in je vagina, en dat kan je een schimmelinfectie opleveren, of een bacteriële vaginose. Allebei helemaal niet raar tijdens je zwangerschap. Een schimmelinfectie herken je aan de geel-witte kleur van de afscheiding, een bacteriële vaginose is grijs wit. Wanneer je er last van hebt, bespreek het dan met je huisarts of je verloskundige en ga niet zelf dokteren!

8. de geur van je vagina verandert

Het klinkt heel raar, maar dat is het niet: gedurende je zwangerschap verandert de geur van je vagina door dat de pH-waarde ( de zuurtegraad ) van je vagina verandert. Er zijn vrouwen die dat zelf merken, anderen merken er niets van.

9. je vagina smaakt anders

Het is niet alleen de geur van je vagina die anders wordt: ook de smaak verandert. Oké, ik geef het direct toe: daar merk jij helemaal niks van. Maar je partner wel. Vraag het hem maar eens!

lees ook :geen fijn praatje: zwangerschap en obstipatie

Bron Parents.

8 antwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   Ik moet je eerlijk zeggen, dat ik dat niet weet. Is er een bepaalde reden dat je deze vraag stelt?
   We kunnen het aan onze verloskundige vragen?

   Beantwoorden
   • Liske zegt:

    Ik heb enkele vermoedens van zwangerschap maar ben niet zeker.. dit is misschien wat genant om te zeggen maar mijn vriend vertelde me dat mijn vagina minder zuur smaakte ik heb ook last van misselikkheid, pijnlijke tepels en constipatie daarom dat ik wat opzoek werk doe

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *