22 weken zwanger

22 weken

22 weken zwanger. Dit is de week van je zwangerschap waarin  je toch wel kan voelen dat je minder energie hebt dan normaal. Je kan bijvoorbeeld na wat inspanning last hebben van hartkloppingen.

Hoe groot is de baby in week 22?

22 weken zwanger

Je baby is nu 28 centimeter groot, zo groot als een kleine fles pompoen

22 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

22 weken zwanger

Je bent in de vijfde maand

Je baby als je 22 weken zwanger bent

Je baby zal vooral veel slapen, maar als hij wakker is kan hij lekker aan het koppeltje duikelen zijn en hij knijpt ook regelmatig in de navelstreng. Dit kan absoluut niet kwaad, de navelstreng is zo sterk dat die er tegen kan. Bovendien is de navelstreng ook lang genoeg dat het kindje zonder zichzelf te beschadigen lekker kan koppeltje duikelen.
Je baby ontwikkelt ook onderhuids vet, dat is fijn voor de tijd dat hij buiten de baarmoeder gaat wonen.
Hij kan ook steeds meer horen: zo hoort hij nu jouw hartslag, wonderlijk he

Hoe voel je je als je 22 weken zwanger bent?

Je bloeddruk wordt wat lager dan in het begin van de zwangerschap
Je kan last krijgen van vocht vasthouden: een bekend zwangerschapssymptoom van deze periode: eet vochtafdrijvende groenten, gooi je voeten omhoog en maak er het beste van.
Je kan ook enorme vreetbuien krijgen: hormonen? Emoties? Verbeterde smaak en reukzin? Wie het weet mag het zeggen, maar let een beetje op…

Checklist: week 22 van de zwangerschap

moet er over een babyshower nagedacht worden?
de 22 weken prik: de vaccinatie tegen kinkhoest. Als het goed is, heeft je verloskundige dit met je besproken

Wat is de placenta


Dat de placenta ook wel moederkoek wordt genoemd is eigenlijk niet zo verwonderlijk. De placenta is namelijk de voedingsbron voor je baby.
Het is een zeer belangrijk orgaan wat al op de elfde dag na de bevruchting het voedings- en zuurstofrijke bloed van de moeder via de navelstreng naar de baby transporteert, bovendien voert het ook weer afvalstoffen af.
Ook houdt ze veel schadelijke stoffen uit het moederbloed tegen.
Als de vrouw bijvoorbeeld rookt tijdens de zwangerschap zullen de bloedvaten zich vernauwen, helaas kan dit soms zo erg zijn dat zijn voedzame functie in het gedrang komt en de baby kleiner en met een lager geboortegewicht geboren zal worden.
De werking van de placenta begint enkele weken voor de bevalling af te nemen, maar verliest pas echt zijn functie zodra na de bevalling de navelstreng wordt doorgeknipt. Bij de geboorte zal de placenta ongeveer zo groot zijn als een bord en 500 gram wegen. Ze bestaat uit een donkerrood, paddenstoelachtig weefsel met ontelbare grote en kleinere bloedvaten.

Lees verder 23 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *