Moeder zijn, werken en een gezin, het blijft moeilijk.

moeders

Vorige week rolde er een interessant rapport mijn mailbox binnen over moeders en werken en ballen in de lucht houden…

Moeder zijn is keihard werken, want het combineren van werk, het gezin en dan ook nog af en toe tijd aan jezelf besteden is praktisch onmogelijk. Dit blijkt uit Europees onderzoek van Sitly, waarin ouders gevraagd werd naar verschillende soorten kinderopvang. En naar de balans tussen werk en gezinsleven. Sitly is een internationaal platform met meer dan 1,5 miljoen gebruikers in 9 landen dat ouders met oppassers verbindt.

Moeders en de eisen die ze aan zichzelf stellen

Dat enorm veel moeders de combinatie gezin en werken een lastige vinden ( om het mild uit te drukken ) dat is bepaald geen nieuws te noemen. Dat weten we allang. Wat ik zo triest vind, is dat er zo weinig veranderd… Toen ik twintig jaar geleden werk en kleine kinderen combineerde, riep ik altijd: “Het is niet verboden voor moeders om te werken. Maar daar is dan ook alles mee gezegd”.

Oke er is tegenwoordig voor en na schoolse opvang. En je kinderen kunnen op school overblijven. Dat is een verbetering. Maar nog steeds rennen moeders zich suf om alle ballen in de lucht te houden.
Wat ik heel erg vind is dat moeders aan de ene kant vinden dat ze aan alle eisen van: een goede werknemer zijn, een top moeder wezen en ook nog een sociaal leven hebben, moeten voldoen. Maar dat tegelijkertijd 70 % ( en dat is veeeel !) vindt dat ze te hoge eisen aan  zich-zelf  stelt.

moeders

Dat is toch vreselijk? Weten dat je teveel van je zelf vraagt en daar toch niet mee kunnen stoppen? Moeten wij moeders onze energie niet  in andere zaken steken? Bijvoorbeeld in het eisen stellen op de werkvloer en in huis, waardoor werken gewoon wordt? En doenlijk? .
Mijn generatie heeft echt gestreden voor het recht van de vrouw om haar eigen boterham ( en die van haar kinderen ) te kunnen verdienen. Vergis je niet, tot ver in de zestiger jaren van de vorige eeuw, vloog je als vrouw de laan uit , op het moment dat je trouwde…

Dat stukje hebben: nu nog de stress elimineren, dat moeten we kunnen!

lees ook eens: De schuldig werkende moeder

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *