Je kleuter: 4 jaar en 12 maanden

kleuter 4 jaar en 11 maanden

kleuter vier jaar en 12 maanden:

Hou er rekening mee dat je kind op deze leeftijd nog steeds weinig zelfbeheersing heeft. En voor een les in goede manieren blijft hangen moet je die meer dan een keer herhalen….Herhaaldelijk wangedrag kan ook een methode van je kleuter zijn om de grenzen van het gezag uit te testen. En misschien is het ook goed om daar voor jezelf eens naar te kijken. Zijn jouw grenzen flexibel , of staat ze in steen gebeiteld? Zitten jij en je partner op een lijn?
Je moet toch niet raar staan te kijken dat als jij je kleuter op bepaald gedrag aanspreekt, maar je partner negeert datzelfdegedrag , jullie kleuter de conclusie trekt dat het allemaal wel meevalt.

kleuter vier jaar en 11 maanden

Kleuter vier jaar en 11 maanden

Wat kan je nog meer verwachten van kleuter vier jaar en 12 maanden

Je kleuter en agressie

Agressie is in dit stadium van het leven van een bijna vijfjarige kleuter heel normaal, en let maar eens op: agressie komt bijna altijd voort uit een situatie waarin je kind onzeker was, het gevoel had dat hij geen controle over de situatie meer had.
Reageer altijd snel, en altijd kalm. Herhaal de afspraken die er zijn over wat wel en niet is toegestaan. En pas de sancties toe die staan op slaan en bijten. Maar nogmaals: blijf zelf altijd rustig!
Maak niet van alles een probleem, kleinigheidjes kun je best een keer over het hoofd zien: gewoon een verbale waarschuwing moet ook genoeg zijn. (bijvoorbeeld: niet met je voeten op de bank) Als je in deze fase overal een strijd van gaat maken, ben je de hele dag bezig. Dus beperk je tot de echt belangrijke zaken. EN begin nooit een strijd over zaken die je niet kan winnen. Zoals eten

 Je leven als ouder

Jij mag vijf jaar alweer een hele leeftijd vinden, je kind is nog steeds een kleuter. Bereid jezelf voor op een kleine crisis tijdens het verjaarspartijtje: het kan ineens allemaal teveel worden: al die aandacht, al die cadeautjes, al die suiker, later naar bed…… Ineens heb je geen feestvarken meer, maar een overstuur kind.
Geef hem gewoon even rust op een rustig plekje, bij voorkeur met iemand die hij goed kent en vertrouwt en geef je aandacht aan de gasten, totdat je kind weer bijgekomen is

meer info

lees ook: de emotionele ontwikkeling van je kleuter

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kleuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *