Beleefdheid aanleren: wanneer begin je en hoe?

Beleefdheid aanleren

Beleefdheid aanleren: wanneer begin je er mee en hoe??

Niemand wil dat zijn kind een ongemanierde hork is, maar wat is nu een leeftijd om eens serieus aan beleefdheid te gaan werken?

Als ze naar school gaan?

Als je kleuter naar school gaat, kent hij het boek “hoe hoort het eigenlijk “vast nog niet uit zijn hoofd. Maar hij zou toch al wel een duidelijk vermoeden moeten hebben, dat er zoiets als goede manieren bestaat. Mooi moment om beleefdheid aan te leren

Goede manieren zijn -in mijn ogen tenminste- de smeerolie van de samenleving. “Dank u wel, alstublieft, goedemorgen , goedenavond” het verandert niks aan de situatie van het moment, maar het is gewoon prettig. Niet duwen bij het in- en uitstappen van de trein en iedereen moet netjes op zijn beurt wachten bij de kassa. Het scheelt veel stress.

Dus er komt een moment dat je bedenkt dat je dit soort zaken natuurlijk ook aan je kind moet leren. Oeps! Dan ben je eigenlijk al te laat!

Manieren moet je voorleven

Manieren heb je dan -als het goed is- drie jaar lang voorgeleefd…

“Dank je wel en alsjeblieft” mijn kinderen hoorden het me 1000 keer zeggen voor ze konden praten. Ik zei het niet alleen tegen de melkboer en de groenteman. En tegen de mevrouw die de deur voor me open hield.  Ik zeg het ook tegen hun vader als hij een kopje koffie voor me inschonk. En toen ze begonnen te praten zei ik het ook tegen hen.

Beleefdheid aanleren als basishouding:

Ik heb nooit gestaan op goede manieren. Ik heb altijd uitgelegd dat ik het prettig vind als we om elkaar denken. En daarom hol je niet weg van tafel als jij je eten op hebt. Een ander kan het heel ongezellig vinden alleen achter te blijven. En daarom duw je niet in de rij voor de school: jij vindt het ook niet prettig om geduwd te worden…

Het antwoord op de vraag wanneer begin je met je kind beleefdheid aan te leren is dus: onmiddellijk na de geboorte.

lees ook : kinderen luisteren beter……..

of lees eens het hilarische blog: dankjewel voor het aardig zijn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *