Je kleuter 4 jaar: 11 maanden

ontwikkeling kleuter vier jaar en 11 maanden

Ontwikkeling kleuter vier jaar en 11 maanden: bijna vijf jaar, wat gaat de tijd toch snel

Vergeleken bij oudere kinderen zijn kleuters, zelfs de aller, aller stilste ontzettende kletskousen. Ze zingen, vertellen verhalen, ze zingen hele verhalen, ze spelen eindeloze fantasie-spelen en ze stellen de hele dag door vragen.
Ze worden trouwens steeds betere gesprekspartners. Nee het praten is geen probleem meer voor de vierjarige kleuter, maar bij het luisteren, kunnen ze nog wel wat hulp gebruiken. Omdat ze ook nog niet helemaal goed door hebben hoe ze om aandacht moeten vragen, trekken ze op elk door hun gewenst moment je aandacht en gaan gewoon door met vertellen zonder er op te letten of jij wel reageert.

Wat gebeurt er allemaal  tijdens die ontwikkeling kleuter vier jaar en 11 maanden?

Besef van tijd

Je moet nu echt je kleuter gaan helpen, het concept tijd te begrijpen: wat is tijd en hoe lang duurt iets?
Het is heel verstandig in dit stadium om ook eens kritisch naar je eigen taal gebruik te kijken. Let eens goed op: hoe vaak zeg jij: Eventjes, of een minuutje, of zo meteen? En dan hebben we het toch over een tijdspanne die kan variëren tussen inderdaad een minuut, en twintig minuten.
Niet echt handig als je je kleuter iets over tijd wil bij brengen. Wees gerust een beetje precies. Ook al zal het nog even duren voor ze klok kunnen kijken: het verschil tussen 1 minuut en 5 minuten moet je je kleuter duidelijk kunnen maken.

Je leven als ouder

Heb je het gevoel dat de kasten in de kinderkamer uitpuilen? Je hebt gelijk. Vierjarigen groeien als kool. Aan het eind van ieder seizoen, de kasten uitmesten is het enige wat erop zit. Denk niet dat ze dat truitje van dit voorjaar in de herfst nog wel aankunnen. De  ontwikkeling kleuter vier jaar en 11 maanden kost helaas ook een beetje geld, ach wie weet is er een moeder die de kleren van haar kinderen aan jou doorgeeft…
Hup, naar een andere moeder of een goed doel ermee. En weet je wat een extra bonus is? Minder kleren om ruzie over te maken welke nu aangetrokken gaat worden………….

Verder lezen ga door naar je kleuter 4 jaar en 12 maanden

lees ook: de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kleuter

 

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kleuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *