wat leest een kind van 7?

Boeken

Als een kind ongeveer 7 is, krijgt het steeds meer belangstelling voor boekjes. Aan de ene kant willen ze graag zelf lezen ( ze kunnen het immers! ) Aan de andere kant is zelf lezen ook wel een beetje saai… Een mooie kans voor jou als moeder! Samen lezen is gezellig. Ik deed vaak het volgende: Ik las drie bladzijden voor, dat schoot lekker op en mijn dochter las dan een bladzijde voor. Dat was een mooie oefening!

Vergis je niet: voorlezen vinden ze nog steeds heerlijk. En je kent mijn slogan: Voorlezen is het leukste wat er bestaat!

Als een kind zo tussen de 7 en 9 jaar is, begint het inzicht in categorieën te ontwikkelen. Toen ze kleuter waren ontdekten ze bv dat je allerlei soorten dieren hebt: vogels, katten, spinnen.
nu gaan ze leren genres te onderscheiden: verzonnen verhalen, waargebeurde verhalen, boeken met feiten.

Je zal zien dat je kind steeds meer plezier krijgt in boeken over vriendschap, vriendenclubs, een kind met dezelfde hobby als zij hebben. Herkenning dus! Als je je eens afvraagt: “met welk boek doe ik mijn kind nu een plezier” is dat de richting die je op moet!

Dit is ook het tijdstip waarop de kleine professoren zich beginnen te ontwikkelen. De kinders die niet genoeg kunnen krijgen van boeken waarin van alles wordt uitgelegd. Van het ontstaan van de aarde tot kwantummechanica: het maakt niet uit. Als het kennis is, is het goed

Er beginnen nu ook verschillen per gender zichtbaar te worden. Jongens en meiden krijgen verschillende voorkeuren (soms het moet niet) voor boeken, tv programma’s en games

Wat kinderen van 7 ( en zelfs wat ouder) nog moeilijk vinden zijn ingewikkelde verhaallijnen. Dat geldt zowel voor boeken als op de tv. Boeken met verhalen waar verschillende verhaallijnen door elkaar lopen, vinden ze meestal gewoon – nog –  niet leuk.

En tenslotte: het is misschien een inkoppertje maar: als je kind jou nooit ziet lezen, hoe kan hij dan de indruk krijgen dat lezen een leuke bezigheid is?
Dus: duik gerust weg in heerlijk dikke boeken, waar de kinderen bij zijn!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *