mijn kind van 8 jaar: de rol van vriendjes

kind 8 jaar vriendjes

Wanneer je kind zo rond de acht jaar oud is, verandert de rol van vriendjes in zijn leven.

Wanneer je kind 8 jaar is, wat betekent een vriendje dan?

In het artikel: de 5 fases van vriendschap lees je dat kinderen in verschillende leeftijdsfasen verschillende verwachtingen en behoeftes kennen wat het hebben van vrienden betreft.
Tegen de tijd dat je kind acht jaar is ( zo ongeveer dan, want kinderen ontwikkelen zich niet volgens een dienstregeling) is je kind in staat om normatieve afwegingen te maken wanneer er vriendschap gesloten gaat worden

Normatieve afwegingen en vrienden worden.

In plaats van normatieve afwegingen zou ik ook kunnen zeggen: kinderen van deze leeftijd gaan op zoek naar vriendjes die ongeveer net zo denken als zij.
Jongere kinderen vinden in de keuze van een vriendje zaken als: vinden we allebei zwemmen leuk en woon jij lekker dicht in de buurt belangrijk.
Nu je kind ouder wordt, wordt het ook belangrijker dat het vriendje ook niet houdt van ruzie maken of ongehoorzaam zijn. Dat je vriendin dan naar paardrijden gaat en jij naar muziekles, dat is minder belangrijk. Let maar eens op: soort zoekt soort…

Inleven

Tegen de tijd dat je kind acht wordt, ontwikkelt hij iets heel belangrijks: inlevingsvermogen. Inlevingsvermogen maakt ons aardige en begripsvolle mensen.
Een kind gaat begrijpen wat een ander voelt en kan dat vergelijken met zijn eigen gevoelens. Bovendien leert hij rekening te houden met de gevoelens van een ander. ( Nou ja, misschien nog niet helemaal met jouw gevoel…) Kinderen van deze leeftijd vinden het heel belangrijk om aardig gevonden te worden. En ze begrijpen dat dat het beste lukt, door zelf aardig te zijn.

Op deze leeftijd gaan kinderen ook vertrouwelijkheden uitwisselen. Ze vertellen elkaar wat ze leuk vinden, waar ze een hekel aan hebben en vertellen ze geheimen. Met name meisjes doen dit. Geloof me, niets is zo erg, als een vriendin die je vertrouwen heeft geschonden en het geheim heeft verder vertelt…

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je kind per jaar? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *