de kinderen weer naar school: geen moeder in de klas?

De kinderen weer naar school, geen moeders in de klas? Hoe moet dat?

Kan jouw kind zonder knuffel de klas in?

In het RTL nieuws las ik dat er moeders zijn die overwegen hun kind thuis te houden, als ze straks weer naar school mogen. De reden? Ze mogen als moeder de klas niet meer in. Laat ik eens even mijn botte eigenwijze zelf zijn. In mijn tijd gingen moeders nooit mee de klas in. Behalve op vrijdag middag. En toen ik zelf kleuter was, bracht mijn moeder me niet eens naar school. En dat vonden we heel normaal.

Ik wil geen ouwe tut zijn en ik legde de vraag voor aan de moeders van BabyenKind, die de goede gewoonte hebben, te zeggen waar het op staat.
Wat kwam er uit mijn mini-onderzoek?

Moeders vinden het best fijn af en toe even de klas in te kunnen lopen; even iets tegen de juf zeggen want wat je online zet, wordt vaak pas later gezien. Het is ook wel een soort van gezellig. Maar nodig?? Nee echt nodig is het zeer zeker niet.

Wat moeders van kleuters wel belangrijk vinden is dat er  – zeker in de eerste dagen – een juf bij de deur staat, zodat de kinders weten waar ze naar toe moeten! En dat is dan weer een leuke voor juf Petra…

Waarom willen moeders mee naar binnen?

Ik kan het toch niet laten het te vragen. De meeste moeders geven aan dat het vooral een kwestie van gewoonte is. Er zijn ook scholen waar het gewoon nooit mag ( of op een speciale dag).
Maar als we wat verder kletsen, komen we ook wel tot de conclusie dat we als moeder vaak alles willen regelen…overbezorgd zijn…
Zoals moeder Linda het zo mooi zegt: “Weet je wat het ook is, ik denk dat we vooral onszelf willen beschermen en dat de meeste kinderen vaak meer zelf kunnen dan we denken. Het zijn vaak wij ouders die ze graag willen beschermen tegen de wereld”.

En dan komt mama Jezz met een allerliefst voorbeeld:

“Haha ik had vroeger een meisje met syndroom van Down op mijn school een klas lager. Na het buitenspelen wilde ze nooit mee naar binnen. Dan ging ik met een klasgenootje haar samen ophalen. Soms ging ze zo mee, soms was het een hele strijd”

wat je zelf kan

Kinderen kunnen ontzettend veel zelf! En wat je zelf kan geeft zelfvertrouwen!
Misschien moeten we gewoon een beetje blij zijn, dat ouders de klas niet meer in mogen…

9 antwoorden
 1. KoolFamily zegt:

  Ik vind dat sowieso goed, vaak als de ouders de klas ingaan, ervaren de kinderen het afscheid als moeilijker dan wanneer dan op de speelplaats gebeurt.

  Beantwoorden
 2. Joyce - SomedayTodayNL zegt:

  Ik snap als leerkracht heel goed dat ouders met jonge kinderen graag meelopen. Maar nu is het eenmaal zo, wees blij dat je kind in ieder geval weer naar school kan!

  Beantwoorden
 3. Georgina Lifestyle zegt:

  Fijn dat de kinderen weer naar school mogen. Misschien is dit meteen iets om mee te beginnen, ouders niet meer naar binnen. Tsja, veranderingen…. Elk voordeel heeft zijn nadeel.

  Beantwoorden
 4. Simone zegt:

  Je kind thuishouden, omdat je niet mee de klas in mag vind ik een beetje gek. Ik snap het wel als je het nog eng vindt. Vroeger gingen ouders inderdaad niet mee de klas in.

  Beantwoorden
 5. Caroline zegt:

  Loslaten. Voor veel ouders een struggle. Vooral in onzekere tijden van corona. Ik snap het wel. Maar iedereen moet concessies doen, dus ook ouders die moeite hebben om hun kleine uk los te laten. Heb vertrouwen in de juf of meester. Het komt altijd weer goed.

  Beantwoorden
 6. Sherry zegt:

  Ik snap dat Corona veel heeft losgemaakt. Ik zou liever mijn kind onder toezicht de klaslokaal in laten gaan maar uiteindelijk moet je kind zelfvertrouwen hebben en zou ik niet mee naar binnen gaan.

  Beantwoorden
 7. Linda zegt:

  Dit is ook wel streek gebonden denk ik.. wel ben ik heel benieuwd hoe het straks zal gaan als de scholen weer open gaan.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *