Luizenmoeders

luizenmoeders

Iedere woensdag na een vakantie is het weer raak… ik krijg bezoek in de klas. Niet van de directeur, of een kok, passend bij ons thema ‘Eet Smakelijk’. Nee, van ouders, moeders in dit geval, LUIZENMOEDERS…! Alleen al bij het zien van deze moeders op het schoolplein krijg ik spontaan de kriebels. Overal in mijn haar voel ik het kriebelen, en ik weet het zeker: er zijn LUIZEN in de klas!!

En jaar hoor, mijn voorgevoel is juist; de kriebelbeestjes hebben de kleuterklas ontdekt. Dus stellen wij het luizenprotocol in werking:
Stap 1. de ouder van het desbetreffende kind wordt gebeld.
Stap 2. alle andere ouders van de kleutergroep op de hoogte stellen.

luizenmoeders
Stap 3 kammen, kammen en nog eens kammen…..
Stap 4 hopen dat deze monsters snel te verslaan zijn, met die heerlijk ruikende shampoo!

 

Luizenmoeders, je zal er maar een zijn !

Luizenmoeders, je zult er maar één zijn, het is echt geen luizenbaantje! Overal kammen, kriebelen, de kinderen op hun gemak stellen en vooral maar doen als of er niets aan de hand is, terwijl jij ze overal ziet lopen en krioelen! Wasmoeder zijn, is trouwens al niet zo heel veel beter. Dan mag je iedere week de vieze doekjes van de school uitwassen. Een vriendin heeft deze taak bij de kinderen van haar school op zich genomen. Vooraf dacht ze; lekker gemakkelijk taakje: even in de wasmachine, droger, en opgevouwen en schoon weer naar school brengen. Hierin vergiste zij zich behoorlijk. Ooit geroken hoe die doekjes, die worden gebruikt om de etensresten van de vloer schoon te vegen, wc tussendoor te poetsen, kots op te ruimen, ruiken? En dan de hoeveelheid! Niet normaal. Nee, dan kun je beter bibliotheekmoeder worden of knutselmoeder, of leesmoeder.

Tjee, wat drijft een basisschool eigenlijk op veel vrijwilligers..

Ouders zijn een belangrijke factor in het schoolgebeuren, via hun kinderen bezorgen zij ons iedere dag vele geluksmomenten. En wat kan ik blij worden van een fanatieke activiteitencommissie die de school prachtig aankleedt en in samenwerking met het leerkrachtenteam het Kerstfeest, Sinterklaas en koningsspelen organiseren. Of van die ouders die je een bemoedigend schouderklopje geven, omdat ze zien dat je vermoeid of emotioneel bent.

luizenmoeders

Luizenmoeders  momenten….

Echter, beleef je als leerkracht ook heel veel ‘luizenmoeder’-momenten met ouders. En dan doel ik natuurlijk op de momenten die juf Ank uit de serie ‘De Luizenmoeder’ ook met ouders heeft. ….

Wat dacht je van die ouder die de eerste schooldag na de vakantie vloekend het lokaal binnenkwam, omdat het kapstokplekje van haar kind op een zeer onhandig plaats zat? ‘Hallo, fijn dat je er bent!’
Of van die moeder die op mijn eerste zwangerschapsverlofdag bij de invalleerkracht vroeg of haar kind toch echt nu niet naar groep 3 kon, omdat de kleuterverlenging wel lang genoeg had geduurd? ‘Als je wilt dat je kind omhoogklimt, moet je er vooral niet bovenop gaan zitten’.
En een pittig oudergesprek omdat ik een prikkelgevoelig kind de ruimte gaf om zijn prikkels te verwerken? ‘Dat vinden wij niet raar, maar alleen heel bijzonder’. Of van de jarige job die zijn hele kleuterklas op (ongesneden) slagroomtaart trakteerde? ‘Help, waar is mijn hap-klare-gezonde-traktatiebeleid?!?’

Eerlijk is eerlijk..

Maar eerlijk is eerlijk: niet alles is realistisch. Ik heb zelf gelukkig nog nooit zo’n knullige directeur als Anton gehad. Die stoere conciërge is dan een verademing, maar helaas is daar vaak geen geld voor. Daarom een applaus voor alle ouders van schoolkinderen die de school en leerkrachten op wat voor manier dan ook ontlasten. Bij deze: bedankt!!

lees meer van Juf Petra

9 antwoorden
 1. Lizzie zegt:

  Haha het was n hilarische serie. Vast heel herkenbaar. Als buitenstaander gewoon heel erg grappig. Al zul je er soms wel helemaal gek van worden. 😏😏

  Beantwoorden
 2. Karin zegt:

  ik vond het een heerlijke serie. Er is een remake gemaakt voor de Vlaamse kijkers, maar ik betwijfel of die veel succes zal hebben. Hier kennen wij namelijk dat hele concept niet; Je hebt een ouderraad die bv elk jaar een bbq organiseert om geld te verzamelen voor een nieuw bijgebouw en als je geluk hebt mag je 1 keer per jaar komen helpen met knutselen of meegaan bij een uitstap, maar meer niet… Ik vond het trouwens altijd heerlijk om te gaan knutselen op school 🙂

  Beantwoorden
 3. lodi zegt:

  Luizenpluizen is het enige wat ik niet doe op school. dit omdat ik dit met mijn slechte ogen niet kan zien, verder lees ik met groep 6, doe de rekentijgers en rij de kids altijd overal heen. Juist omdat ik het leuk vind om te doen. Ik vond de serie fantastisch en hoop dat de nieuwe serie ook weer zo hilarisch en ( af en toe) herkenbaar is

  Beantwoorden
 4. orriens nicole zegt:

  Ik blijf het toch apart vinden dat ouders zoveel worden ingeschakeld voor school. Op die manier zet je natuurlijk ook wel de deur open voor bemoeienis van ouders. Zelf dacht ik altijd dat op school werd lesgegeven door professionals, en dat ik thuis verantwoordelijk was om mijn kinderen goed op te voeden. En dat die werelden niet zo door elkaar zouden lopen.

  Beantwoorden
 5. Sanne zegt:

  voor mij niet echt herkenbaar, heb geen kindjes. Maar een tip om geen luizen meer te hebben. Doe een beetje lavendel achter de oortjes. Gegarendeerd komen ze niet meer terug. 😉

  Beantwoorden
 6. Janet | thatonetime zegt:

  Ach ik baal er ook altijd weer van als ik luizen in de klas heb…. helaas hebben ze mij ook al eens gevonden. En de serie is toch wel echt heel leuk! Ben benieuwd naar de nieuwe afleveringen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *