Wat is nu toch beelddenken

beelddenken

Voor een definitie van Beelddenken ga ik naar de Stichting beeld denken.nl en leen van hen de definitie

Beelddenken : definitie

Beelddenken is denken in beelden en gebeurtenissen, niet in woorden en begrippen. Een beelddenker ziet in één oogopslag het geheel. Alle informatie komt gelijktijdig binnen.

Beelddenken is ruimtelijk denken. Daardoor overziet een beelddenker snel het geheel en kan hij vlot een oplossing bedenken. Het onder woorden brengen van die oplossing is alleen lastig.

Een voorbeeld van beelddenken

Laat ik dit eens toelichten met een voorbeeld. Toen dochterlief 13 was, werd ze getest op beelddenken. Een van de vragen was: ”wat zie je als je de deur van je slaapkamer open doet? ” Dochterlief begon te vertellen, en beschreef naast het bed en de kast tot in detail de straat voor het huis ( en met tot in detail bedoel ik dat ze ook de verschillende kleuren van de stoeptegels benoemde.)
“Ja maar,” zei de testpersoon, “ik vroeg toch wat je zag als je je kamerdeur open deed?” “het raam,” antwoorde mijn dochter, “is tegenover de deur….”

Een beelddenker, kan dus een heleboel in een oogopslag zien,(zij heeft overigens weinig moeite met verwoorden) maar haal daar maar eens een detail uit….
Een ander probleem waar beelddenkers mee geconfronteerd kunnen worden, is dat het lang duurt voor ze verbanden zien binnen de leerstof. Een beelddenker is namelijk heel goed in staat in het hoofd een foto van een bladzij te maken en die op een toets feilloos te produceren. Dat is een heel handig foefje, als het gaat om woordjes leren. Of jaartallen. Maar op het moment dat je regels moet gaan toepassen, wordt het lastiger….

Dromers?

Beelddenkers kunnen geweldig dromerig overkomen , immers het ene beeld roept het andere op. Zoonlief was daar echt een ster in, maar ik kon geweldig nijdig worden als de juf in groep 3 zij: “hij zit maar wat te dromen”.

Ik wist dat hij helemaal niet zat te dromen: het ene beeld riep het andere op: hij was geweldig aan het nadenken en kwam thuis met vragen die bij een veel ouder kind niet misstaan hadden…

Is het erg als je kind een beelddenker is? Welnee. Laat je niks wijsmaken, je moet er alleen even leren mee om te gaan, maar bij welk kind, hoef je dat niet?

lees ook : Hellup…de cito-toets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *