Je peuter en eten

peuter eten

Alles over eten en je peuter

Het is toch de nachtmerrie van elke moeder, een peuter die niet meer wil eten, die ineens vreselijk kieskeurig wordt. Dat is echt niet leuk, als jij net je best gedaan hebt, gezond en lekker te koken.

Maar troost je: het komt zelden voor dat een peuter ervoor kiest zichzelf uit te hongeren. Hij heeft het echt te druk met groter groeien en hij verbruikt massa’s energie. Eten is noodzakelijk en je peuter zal echt wel zorgen dat hij genoeg binnen krijgt om aan de gang te kunnen blijven. Verlies van eetlust ? Schrijf het maar weg, bij de fabeltjes.

Als je peuter honger krijgt, dan heeft hij honger en dan wil hij eten en wel nu! Hij snapt het proces van eten, dat gekookt moet worden niet helemaal……Wees daar op voorbereid en probeer het zo te organiseren dat je ook eten voor hem hebt op die momenten. Anders kan hij zo overstuur en geïrriteerd raken dat hij idd helemaal maar niet meer eet, die avond. Maar natuurlijk als je je echt ongerust maakt en je ziet duidelijk dat je kind gewicht verliest, dan neem je contact op met de HA of het consultatiebureau.

Wat kun je eraan doen als je kind niet wil eten?

Probeer er nu vooral niet zenuwachtig van te worden. En probeer ook niet boos te worden op je peuter. Wil hij het eten wat je hebt staan koken niet eten? Bied hem iets eenvoudigs aan, waarvan je weet dat hij het zal opeten. Maar pas op! Verwissel niet een gezonde thuis gemaakte maaltijd met een “snoep”-maaltijd  en daar valt ook friet en een hamburger onder!

Maar probeer iets voedzaams, een geroosterde boterham met kaas, een tosti een gekookt eitje of een roerei. Bedenk je wel dat het echt geen zin heeft om van de etenstijd een stresstijd te maken, dat geeft alleen maar heel veel problemen later.

Als je je kind voert, probeer hem dan zoveel mogelijk hetzelfde te geven als de rest van de familie en eet gezellig met hem mee. Zien eten, doet eten ! Geef je kind kleine porties, je kan hem altijd meer geven….. En prijs hem dat hij eet. Of het nu veel of weinig is. En natuurlijk beloon je een leeg gegeten bord nooit met een snoepje!!!

Kinderen doorlopen rare fasen…

Kinderen doorlopen rare fasen als het op eten aankomt. En vooral als ze het ene moment helemaal blij zijn met wat er op tafel komt en het volgende moment, om geen enkele reden, weigeren dat voedsel te eten. Wat je kind wil eten, blijft in deze fase koffie dik kijken.. Maak ook hier geen strijd van. Haal het eten weg, geef iets anders, voedzaams en zet hetzelfde de volgende week weer op tafel. Meestal wordt het dan zonder problemen wel opgegeten. Dat wat je kind niet wil eten kan van korte duur zijn….( meestal, niet altijd)

Soms weigert een peuter pertinent thuis om iets te eten, wat hij later bij een ander wel  wil eten! Ssst, niks zeggen…waarschijnlijk eet hij het thuis nu ook….

We willen allemaal dat onze baby gezond is en lekker groeit. Maar ook de beste eter, eet soms een tijdje niet. Maak je er geen zorgen om. Zorg voor variatie in wat je kind eet, zorg dat hij voedzame dingen binnen krijgt, en geloof me , het komt allemaal goed.

lees ook Hoeveel groente en fruit?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *