Gezond en lekker eten voor je peuter, pas op voor zout

zout

Tegen de tijd dat je peuter drie jaar is, mag hij vrijwel alles eten wat jij ook mag eten. En dat is best wel fijn. Toch moet je nog steeds een beetje blijven uitkijken, een peuter kan nog steeds niet goed tegen zout! Want pas tegen de tijd dat je kind vier jaar wordt, zijn de nieren opgewassen tegen grotere hoeveelheden zout.
Nu denk je misschien, ik gebruik weinig zout! Maar pas op, zout is een smaakmaker die werkelijk overal in zit! Echt niet alleen in chips en kaaskoekjes…

In deze producten zit veel zout!


– vleeswaren
– kant en kaar, salades, sauzen en snacks
– potjes en blikken met groenten
– kaas

Wat mag je peuter echt niet eten


– rauwe vis
– rauw vlees
– dingen waar rauwe melk in zit
– zaken met ongekookt ei

Nou is dit lijstje niet heel moeilijk, wij Nederlanders zijn niet direct overtuigde rauwe dingen eters…

Slimme tips: smeren zonder zout

Als het gaat om boterhammetjes is smeren echt een toverwoord. Een plakje kaas, een schijfje worst…, het ligt zo op de grond…dat gaat met smeerkaas een stuk makkelijker. Kies dan voor een zuivelspread of hüttenkäse, daar zit gewoon een klap minder zout in. En dan ben je helemaal gezond bezig. Geef als tussendoortje in stukjes gesneden fruit, let op in die schattige snoeptomaatjes kan een peuter zich verslikken, snij ze middendoor. En doe dat ook met druiven!

Drinken

Een peuter van 3 jaar heeft ongeveer een liter vocht per dag nodig, als je slim bent zorg je ervoor dat daarvan een groot gedeelte water is. In melk zitten belangrijke voedingstoffen en vitamines, dus dat is een goede keus, maar een liter per dag is echt overdreven. In alle andere drankjes zit veel suiker. En dat wil je net zo min als zout.

lees ook eens: mogen groenten uit een pot in de babyhap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *