Peuters lusten best groenten!

groenten lusten

Peuters lusten groenten! ( als het maar de juiste groenten zijn …)

Echt hoe komen we toch aan dat fabeltje dat kinderen geen groenten lusten ?Er zijn kinderen die dol zijn op groenten. Echt eerlijk waar ! En we hebben onderzoeken om het te bewijzen.
Onderzoekers spraken met ruim 500 gezinnen en ontdekte dat 83 procent van de kinderen een favoriet groente had. En dan bedoelen we niet: nou ja, dat is de minst smerige van alle groenten. Dan bedoelen we echt yummie, yummie lekker vinden.

En, om het nog interessanter te maken: meer dan de helft van de kinderen had dezelfde voorkeur als de moeder. Dus kennelijk hebben wij moeders meer invloed dan we dachten. En hoe zit het nu: wordt die voorkeur gewoon geërfd en zit -ie in de genen, of zien de kinders hun moeder genieten en nemen ze dat over? Het bekende see monkey, do monkey

Waarschijnlijk is het een beetje van beiden: een ander onderzoek heeft aangetoond dat lastige eters meest al een ouder hebben die ook lang niet alles lust (zullen we maar zeggen).

Welke groenten lusten kinderen het liefst?

  • Mais (32.2%)
  • Broccoli (29.4%)
  • Wortels (23.2%)
  • Sperziebonen (17.2%)
  • Aardappelen (11.8%)
  • Tomaten (11.4)

Om sperziebonen moest ik zelf wel lachen : ik zie nog mijn 3-jarige dochterboos kijken naar dat bord met die drie sperziebonen. En die moesten op…..

Wat ik mis is de komkommer, ik dacht altijd dat elk kind dat wel lust…
Waar we rekening mee moeten houden is dat dit een Amerikaanse lijst is. Ik denk dat in Nederland mais veel minder hoog op de lijststaat om de eenvoudige reden dat wij dat minder eten. Maar dat is dan misschien wel weer een goede tip?

Kleintjes vinden het ook vaak fijn om aan een kolf te kluiven…

lees ook: peuter en eten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *